Brusselse politie schrijft opvallend weinig processen-verbaal uit voor coronaovertredingen

In de eerste week van oktober werden er in het Brussels Gewest in totaal 46 processen-verbaal uitgeschreven voor coronaovertreders.  In de gemeente Molenbeek waren dat er slechts twee. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het Brussels Gewest benadrukt dat in die periode de strengere maatregelen nog niet van kracht waren, maar  politiemensen zeggen dat ze ontmoedigd zijn om pv's uit te schrijven.

Op coronapatrouille met de Brusselse politie, bekijk hier de reportage van "Het Journaal" (lees voort onder de video): 

Videospeler inladen...

Het Nieuwsblad schrijft vandaag dat er in de week van 28 september tot 4 oktober in totaal 46 processen-verbaal werden uitgeschreven tegen corona­overtreders. In de gemeente Molenbeek werden er in die week slechts twee pv's uitgeschreven.

Het Brusselse Gewest benadrukt dat deze cijfers dateren van voor de strengere maatregelen, zoals de sluiting van de cafés. Ook de aankondiging van minister-president Rudi Vervoort (PS) dat er een strengere handhaving zou komen, kwam er pas in de week nadien.

Toch zeggen verschillende politieagenten dat ze ontmoedigd zijn om processen-verbaal uit te schrijven. "De procedures veranderen voortdurend", klinkt het bij Kris Verstraeten van politievakbond VSOA. "Er is ontzettend veel onduidelijkheid bij de mensen op het terrein over hoe we het nu moeten aanpakken", zei hij op Radio 1. "Bovendien stellen we ook vast dat het parket zeer weinig gevolg geeft aan onze pv's. Dat maakt dat veel agenten ontmoedigd raken."

Brussels parket: "Zullen coviddossiers met dezelfde aandacht en waakzaamheid opvolgen als de voorbije maanden"

Het Brusselse parket zegt dat het de coviddossiers "de komende weken met dezelfde aandacht en waakzaamheid als de voorbije maanden zal opvolgen". "Dit is in het algemeen belang", klinkt het. 

Het parket geeft ook cijfers mee. In juni 2020 maakt het een balans op van de eerste lockdownperiode. Toen werden er ongeveer 6.000 pv's door de politie overgemaakt aan het parket. In een kwart van die dossiers werd een minnelijke schikking getroffen. 28 zaken werden afgehandeld via snelrecht. Er werden ook 1.157 dossiers door de politierechtbank behandeld, met als resultaat 708 veroordelingen en 449 vrijspraken. 

Let wel: dit zijn cijfers van de eerste lockdownperiode, cijfers over oktober worden er nog niet gegeven. 

Meest gelezen