James Arthur Photography

Code rood aan de UGent vanaf 26 oktober: "Zo weinig mogelijk personeel en studenten op de campussen"

Vanaf maandag 26 oktober, over anderhalve week, geldt aan de Universiteit Gent code rood.  Studenten zijn dan niet meer welkom op de campussen én in de leslokalen, behalve bij practica. Ze krijgen dan online les. Code rood zal minstens vier weken gelden, tot 22 november. Maar mogelijk wordt dat verlengd. Enkele hogescholen hebben vandaag aangekondigd dat ze volgende week naar code oranje gaan. Zij waren gestart in code geel. 

De UGent was van in het begin van het academiejaar één van de drie universiteiten die code oranje hanteerde, naast de Universiteit Hasselt en de Universiteit Antwerpen. Nu wil rector Rik Van de Walle nog strenger zijn.

"Vanaf 26 oktober geldt code rood, zeker vier weken lang. We wachten nog tot dan omdat dat nog wat mentale voorbereiding vergt en er is ook wel wat logistieke organisatie nodig. De situatie is wat ze is en we moeten erdoor. Maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen en onze studenten én personeelsleden beschermen."

Wat betekent dat? "Studenten zullen niet meer on campus zijn, hun lessen verlopen online, de hoorcolleges zullen dus niet meer doorgaan in aula's of leslokalen. Er is wel een uitzondering voor oefeningen en practica die niet anders dan on campus kunnen plaatsvinden. Dat blijft, maar onder zeer strikte veiligheidsvoorschriften. Maar voor de rest dus geen studenten én zo weinig mogelijk personeel", voegt Van de Walle eraan toe.

Luister naar het gesprek met rector Rik Van de Walle in "De ochtend" op Radio 1:

"De coronacijfers en de indicatoren gaan de verkeerde richting uit, en dan druk ik me nog zacht uit. We hebben gesproken met experten en zij staan op dezelfde lijn, en adviseerden code rood. En dat zal zo blijven zolang het moet, nu al zeker tot 22 november. Als het kan, zullen we weer versoepelen, maar het ziet er niet naar uit dat dat snel zal kunnen. Dan moeten we die code rood verlengen."

"Ook de examens, in januari, zullen sowieso coronaproof verlopen, met een beperkte aanwezigheid op de campussen én voor een deel online. Ik wil wel benadrukken dat de studenten geen studievertraging zullen oplopen", besluit Van de Walle. "Wij zullen alles online organiseren wat kan. Wat niet online kan, doen we dan toch in de universiteitsgebouwen."

Bekijk hieronder de toelichting door Bram Callens vanuit Gent (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

En de andere universiteiten?

Vanaf volgende week geldt aan de KU Leuven en de VUB in Brussel code oranje. De Brusselse rector Caroline Pauwels liet trouwens al vallen dat ze voorbereid is op nog strengere maatregelen. UHasselt is al sinds eind september in code oranje, dat blijft voorlopig zo. Ook bij UAntwerpen geldt voorlopig nog altijd code oranje, maar ook hier bereidt men zich voor op strengere maatregelen. Er zal ook overlegd worden met de Antwerpse hogescholen. 

"Wat de andere universiteiten doen, is hun beslissing. Maar ik zie dat iedereen toch strenger is geworden, wij gaan nu nog een stapje verder. Het is jammer voor de UGent en voor haar studenten, maar het moet", zegt Rik Van de Walle.

En de hogescholen?

De meeste hogescholen zijn het nieuwe schooljaar gestart in code geel. Vandaag hebben de hogescholen in Gent beslist om vanaf maandag naar code oranje te gaan. Het gaat om Arteveldehogeschool, HOGent, LUCA School of Arts en Odissee. Bij Odissee geldt vanaf maandag code oranje op alle campussen, dus ook in Aalst, Sint-Niklaas, Dilbeek en Schaarbeek. Op de twee campussen in Brussel gold al code oranje.

Bij code oranje kunnen lessen deels blijven doorgaan op de campus, maar met een mindere bezetting. In grotere klaslokalen en auditoria mogen dan maar 1 op de 5 plaatsen bezet zijn. Labo's en praktijkruimten kunnen wel hun volledige capaciteit behouden. 

Hogeschool Thomas More nam eergisteren al deze beslissing. Op de 20 campussen in Antwerpen, Mechelen, Sint-Niklaas en de Kempen zal vanaf maandag code oranje gelden. Bij Karel de Grote Hogeschool en AP Hogeschool in Antwerpen geldt nog code geel. 

Vandaag maakten de West-Vlaamse hogescholen Howest en Vives bekend dat ze vanaf woensdag 21 oktober overschakelen naar code oranje. Vives heeft campussen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Howest heeft campussen in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde. Zowel Howest als Vives verbieden vanaf dan alle studentenactiviteiten op de campus.

Ook alle Franstalige hogescholen en universiteiten schakelen vanaf maandag over naar code oranje.

De hogescholen UCLL en PXL in Limburg blijven voorlopig in code geel

Meest gelezen