Coronacijfers in Limburg stijgen nu ook pijlsnel

Het aantal coronabesmettingen is nu ook in Limburg pijlsnel aan het stijgen. De voorbije weken waren de cijfers van de zogenaamde tweede golf in Limburg relatief beperkt gebleven, nadat de pandemie in het voorjaar de regio bijzonder zwaar trof.

Gisteren zijn er 241 besmettingen bijgekomen. In een week is dat opgelopen tot 1.125 nieuwe positieve testen, een stijging met 13 procent. Als we het over twee weken bekijken is dat zelfs 20 procent meer. Er worden natuurlijk ook meer testen afgenomen, maar afgelopen dinsdag bijvoorbeeld bleek 7 procent van het aantal afgenomen testen een positief resultaat op te leveren.

In de Limburgse ziekenhuizen liggen op dit moment 47 COVID-19-patiënten, een week geleden waren dat er 39. 11 verblijven op intensieve zorgen, 6 worden beademd. Ook staat het reproductiegetal ondertussen op 2,27. Dat betekent dat 100 positieve inwoners van Limburg op hun beurt 227 anderen besmetten. 

"We hebben het zelf in de hand"

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) kan die trend nog omgebogen worden als we ons anders gedragen. "Als we ons gedrag behouden, zoals voor de afkondiging van de nieuwe maatregelen, dan zouden we kunnen eindigen met een piek aan hospitalisaties die het dubbele is van de eerste keer. Maar als we bijvoorbeeld onze nauwe contacten met 20 procent zouden verminderen, dan hoeft de piek zelfs niet veel hoger te worden dan op dit moment en kunnen we aan afbouwen beginnen te denken, maar het hangt dus van ons af."

Ondanks de stijgende cijfers blijft Universiteit Hasselt voorlopig doorwerken in code oranje, en de hogescholen UCLL en PXL zelfs in code geel. 

Meest gelezen