Amerikaanse zangeres Demi Lovato brengt anti-Trump-single uit: "Mensen sterven terwijl jij je zakken vult"

De Amerikaanse zangeres Demi Lovato (28) heeft een nieuwe single uit. "Commander in Chief" is een lied met een duidelijke politieke mening. Ze haalt heel scherp uit naar president Donald Trump voor de manier waarop hij omgaat met onder meer de coronacrisis en de rassenongelijkheid in de VS. Bang voor reacties is ze niet. "Ik wil mijn stem gebruiken om aan te klagen wat ik zie dat verkeerd is", zegt ze.

Zangeres en actrice Demi Lovato wil haar stem voor meer gebruiken dan enkel maar zingen. In haar nieuwe single, "Commander in Chief", richt ze zich rechtstreeks tot de Amerikaanse president Donald Trump. Ze steekt haar kritiek op zijn aanpak van onder meer de coronacrisis en de rassenongelijkheid in de VS niet onder stoelen onder banken.

  • "Commander in Chief, honestly, if I did the things you do, I couldn't sleep. Seriously, do you even know the truth? We're in a state of crisis, people are dying while you line your pockets deep", zingt ze in het refrein. "Commander in Chief, eerlijk, als ik de dingen deed die jij doet, zou ik niet kunnen slapen. Echt, ken je de waarheid wel? We zitten in een crisis, mensen sterven terwijl jij je zakken vult." Ter info: "Commander in chief" is een titel voor de Amerikaanse president, de opperbevelhebber van de strijdkrachten, de grote baas, zeg maar.
  • En verder nog: "Were you ever taught when you were young, if you mess with things selfishly, they're bound to come undone? I'm not the only one that's been affected and resented every story you've spun. And I'm a lucky one", zingt ze ook. "Heb je nooit geleerd dat als je alles egoïstisch aanpakt, alles uit de hand loopt? Ik ben niet de enige die getroffen is, dat elk verhaal haat dat je verzonnen hebt. En ik heb dan nog geluk."

Lovato bracht haar song gisteren een eerste keer op de Billboard Music Awards. Er is ook een opvallende videoclip gelanceerd, waarin gewone Amerikanen in alle maten, soorten en gewichten haar tekst zingen. Met een boze, verontwaardigde, verbeten uitdrukking op hun gezicht.

Bekijk hier de clip van "Commander in Chief" van Demi Lovato, artikel gaat verder onder de video:

Demi Lovato: "Nu moet hij die vragen voor iedereen beantwoorden"

"Er zijn zoveel momenten geweest dat ik een brief wilde schrijven aan de president, of met hem wilde samenzitten en hem die vragen stellen", vertelt Demi Lovato in een interview met CNN. "En toen dacht ik: Ik wil die dingen niet écht doen. Maar wat ik wel kan doen, is een lied schrijven dat de hele wereld kan horen. Hij moet die vragen dan voor iedereen beantwoorden, en niet alleen voor mij."

Lovato zegt dat ze geen verdeeldheid wil zaaien met de tekst. Ze hoopt dat ze haar fans kan aanmoedigen om betrokken te blijven bij de politiek en te gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen over enkele weken. "We moeten naar het stemhokje gaan en onze stem uitbrengen omdat het zo belangrijk is dat onze stemmen gehoord worden.  En echt, of je nu Republikein of Democraat bent, ga gewoon stemmen."

Laat maar komen. Bewijs maar exact dat je bent wie ik zeg dat je bent in het lied. Doe het maar, ga ervoor.

Demi Lovato vreest de kritiek van president Donald Trump niet

Niet iedereen is blij dat Lovato zich zo openlijk en scherp tegen Trump keert. Op haar sociale media krijgt de zangeres veel commentaar van fans die Republikeinsgezind zijn. Daarop reageert ze gevat. "Je begrijpt dat ik als beroemdheid toch ook recht heb op een politieke mening?", schrijft ze.

"Of ben je vergeten dat we hier niet gewoon zijn om mensen ons leven lang te entertainen? We zijn ook burgers van hetzelfde land en we hebben ook een politieke mening. Het verschil tussen mij en het type artiest dat jij wil en verwacht dat ik ben, is dat ik er totaal niks om geef dat dit mijn carrière kan schaden."  

President Trump zelf staat erom bekend dat hij op Twitter zwaar kan uithalen naar eender wie die kritiek op hem uit, ook figuren uit de entertainmentsector. Maar Lovato maakt zich daar geen zorgen over. "Laat maar komen", zegt ze. "Bewijs maar exact dat je bent wie ik zeg dat je bent in het lied. Doe het maar, ga ervoor."

(artikel gaat voort onder de afbeelding)

Instagram/ddlovato

"Dingen aanklagen waarvan ik zie dat ze verkeerd zijn"

Lovato zegt dat ze een bewuste keuze gemaakt heeft om haar stem te gebruiken om onrechtvaardigheid aan te klagen. Ze is niet de enige, een groeiende groep artiesten mengt zich in politieke debatten. "You're damned if you do, damned if you don't, je wordt vervloekt als je het wel doet, vervloekt als je het niet doet", klinkt het.

Ze noemt zangeres Taylor Swift als een perfect voorbeeld. "Jarenlang werd ze getrashed (beschimpt) omdat ze geen standpunten innam en dat ze niet opkwam voor bepaalde rechten. En nu is ze heel politiek geworden en zijn er mensen die daar ontevreden over zijn. Je moet leven naar wat volgens jou authentiek voelt. Voor mij is dat: mijn platform gebruiken om dingen aan te klagen waarvan ik zie dat ze verkeerd zijn."

Wie is Demi Lovato?

Demi Lovato doet bij ons vooral een belletje rinkelen als zangeres. Herinnert u zich "Give your heart a break", "Let it go" -van "Frozen", jawel- en "Solo". In de VS heeft ze ook een carrière als actrice in films en televisie opgebouwd.

In het verleden sprak Lovato openlijk over haar jarenlange gevecht tegen eetstoornissen. In 2017 maakte ze een YouTube-documentaire, "Simply Complicated", waarin ze vertelt over hoe eetproblemen haar leven overgenomen hadden. Ze kampte ook met een drugsverslaving. De zangeres steunt The Mental Health Fund, een fonds dat organisaties steunt die crisisbegeleiding aanbiedt tijdens de coronacrisis. Vorige maand lanceerde ze samen met dj en producer Marshmello de clip "OK Not to Be OK" om het taboe rond mentale gezondheid te helpen doorbreken.

Meest gelezen