Etterbeek krijgt tijdelijk 11 straatnamen van vrouwen tijdens eerste feministische rondleiding 

In Etterbeek is woensdagavond voor de eerste keer een wandeling georganiseerd waarbij tijdelijk 11 nieuwe straatnaamborden opgehangen werden om vrouwen een plaats te geven, want de meeste straatnamen worden ingenomen door mannen. Tijdens zo een wandeling wordt ook het koloniale verleden van de gemeente in vraag gesteld.

Geen enkele Brusselse gemeente als Etterbeek heeft meer straten die vernoemd zijn naar voormalige kolonisten, en heeft minder straten die genoemd zijn naar vrouwen.  Om dat enigszins weer recht te trekken, heeft Etterbeek een feministische en dekoloniale wandeling uitgestippeld, en die is gisteravond voor de eerste keer afgelegd. Op die wandeling zijn tijdelijk 11 nieuwe straatnaamborden opgehangen om vrouwen een plaats te geven in Etterbeek en tegelijkertijd het koloniale verleden van de gemeente in vraag te stellen.

Veerle Decraene woont in Etterbeek en is ook mee gaan wandelen: "Het leek me wel interessant om te weten wat er in Etterbeek allemaal bestaat qua straatnamen die genoemd zijn naar vrouwen en wat de geschiedenis is die er achter schuilt"

In Etterbeek zijn veel straten genoemd naar militairen. Vrouwelijk tegenwicht mag dus zeker

"Het kan misschien interessant zijn om mensen bewust te maken dat er eigenlijk heel weinig straatnamen naar vrouwen genoemd zijn. Ik denk dat vrouwen nog altijd redelijk onzichtbaar zijn. Zeker hier in Etterbeek waar er veel straten genoemd werden naar militairen door de aanwezigheid van kazernes. Wat vrouwelijk tegengewicht mag dus zeker. De mannelijke inwoners van Etterbeek mogen ook feministen zijn, het zijn zeker niet alleen vrouwen die zich moeten inzetten voor gelijke kansen."

Meest gelezen