Na zware gasexplosie Luik waarbij 14 mensen stierven: eigenaar gebouw veroordeeld

Meer dan tien jaar nadat in centrum Luik een gebouw is ingestort bij een gasexplosie, waarbij 14 mensen stierven en 19 mensen gewond raakten, is de eigenaar van het gebouw veroordeeld. De man kreeg 14 maanden cel met uitstel wegens nalatigheid. In het gebouw bleek een niet-conforme gasleiding te zitten. Ook de brandweer van de regio Luik werd schuldig verklaard wegens nalatigheid, maar kreeg geen straf. 

Het was een bijna apocalyptisch beeld in een straat pal in het centrum van Luik: in een reeks rijwoningen was één statig herenhuis helemaal verdwenen.  De gasexplosie gebeurde in de Rue Léopold 18, in de nacht van 26 op 27 januari 2010, iets voor 2 uur 's nachts. Het herenhuis was opgedeeld in appartementen, en telde 5 verdiepingen. Net na de explosie was de gevel nog zichtbaar, maar die stortte uiteindelijk ook in.

Brandweermannen zochten urenlang naar slachtoffers in het puin. Uiteindelijk bleek de tol erg hoog: 14 doden, 19 gewonden. Onder de slachtoffers waren onder meer Vicky Storms uit Heusden-Zolder en Alexis Robert uit Hannuit, die de brandweer van tussen de brokstukken de aanwijzingen gaven, waarmee de 12-jarige Helena gered kon worden. Zelf overleefden ze de ramp niet. Ze kregen postuum een medaille van de federale regering voor moed en zelfopoffering. 

Lees verder onder de foto:

Het onderzoek naar de gasexplosie duurde jaren. Maar vandaag was er dus een uitspraak op het correctioneel proces. De rechtbank veroordeelde de eigenaar van het gebouw wegens nalatigheid. Hij kreeg 14 maanden cel met uitstel. Uit onderzoek van experts was namelijk gebleken dat er in het gebouw een gasleiding was geplaatst die niet conform was. Die liep langs een vals plafond van een appartement op het gelijkvloers. Door een lek kon het gas zich daar ophopen. Volgens de rechter had de eigenaar het drama kunnen voorkomen. Er was enkele dagen daarvoor namelijk een gasalarm geweest in het gebouw. Gezien de man de gasleiding zelf in elkaar stak, zonder echte vaardigheden, had hij voldoende gealarmeerd moeten zijn, klonk het.

Ook de preventiedienst van de brandweer van de regio Luik werd schuldig verklaard wegens nalatigheid, maar kreeg geen straf. Enkele brandweerlieden van de dienst hadden het gebouw enkele dagen voor de explosie gecontroleerd, maar oordeelden dat er geen probleem was. Het gebouw was ook bekend bij de preventiedienst. 

Twee leden van de Dienst Openbare Veiligheid en Gezondheid (SSSP) van de stad Luik waren eveneens vervolgd, maar zij werden vrijgesproken.

Herbekijk hier de reportage van Terzake, die net na de feiten werd gemaakt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen