Energiewaakhond Creg: "Gezinnen en kmo's kunnen per jaar tot 1.500 euro op energiefactuur besparen"

Vele tienduizenden gezinnen en kmo's in ons land blijven met slapende energiecontracten zitten en betalen op die manier te veel voor elektriciteit en aardgas. Het besparingspotentieel in oktober loopt in extremis op tot bijna 1.500 euro op jaarbasis voor een gezin, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van de Creg.

Slapende contracten zijn bestaande contracten die niet meer in het huidige aanbod van de energieleveranciers zitten. Prijsvergelijkingen daarvan zijn wel nog mogelijk via de Creg Scan, de tool die door de federale energiewaakhond is ontwikkeld om contracten te vergelijken.

Uit nieuwe cijfers van de Creg blijkt dat in Vlaanderen het goedkoopste aanbod voor elektriciteit op de markt in oktober 226 euro kost voor een gemiddeld jaarverbruik, terwijl het duurste bestaande product 561 euro kost. Een besparingspotentieel dus van 335 euro. Opgelet: het gaat om bedragen op jaarbasis voor de energiecomponent van de factuur, dus zonder netkosten, taksen en heffingen.

Voor aardgas bedraagt het goedkoopste aanbod op de markt 239 euro, en het duurste bestaand product maar liefst 1.129 euro. Een besparingspotentieel dus van 890 euro.

Indien ook de btw wordt meegerekend, kunnen consumenten dus voor stroom en aardgas samen in extremis maximaal 1.482,25 euro per jaar besparen indien ze van het duurste bestaand product overschakelen naar het goedkoopste aanbod op de markt in Vlaanderen.

Zelf de Creg Scan proberen? Klik dan hier.

Meest gelezen