Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

EU treft sancties tegen zes hooggeplaatste Russen voor vergiftiging oppositieleider Navalny 

De Europese Unie sanctioneert zes Russen die betrokken zouden zijn bij de vergiftiging van Aleksej Navalny. Het gaat om zes zeer hooggeplaatste Russen. Eind augustus werd de Russische oppositieleider Navalny vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. 

De Europese Raad heeft sancties getroffen tegen zes Russen en één onderzoeksinstituut die betrokken zouden zijn bij de vergiftiging van Navalny. Dit besluit komt er na het politiek akkoord van de Raad Buitenlandse Zaken op maandag.

De zes betrokken Russen zullen niet meer naar de EU mogen reizen en hun Europese rekeningen worden bevroren. Daarnaast mogen Europeanen niet meer samenwerken met de zes.  

Hooggeplaatste Russen

De zes Russen bekleden hoge posities in Rusland. Volgens de EU hebben ze allemaal een rol gespeeld in de vergiftiging van Navalny. Ze waren op de hoogte van de vergiftiging, hebben toestemming gegeven om Navalny te vergiftigen, of ze hebben het op een of andere manier mogelijk gemaakt om het zenuwgif novitsjok te verkrijgen. 

(Lees voort onder de afbeelding.)

Aleksandr Bortnikov, de directeur van de Russische binnenlandse Veiligheidsdienst

Op de sanctielijst staat onder andere Aleksandr Bortnikov, de directeur van de FSB, de Russische binnenlandse Veiligheidsdienst. Ook Sergei Kiriyenko staat op de lijst. Hij is de eerste adjunct-stafchef van de Russische president Vladimir Poetin. 

Naast die zes staat er ook een Russisch onderzoeksinstituut op de sanctielijst. Dit instituut zou het zenuwgif, en zeer gevaarlijk chemisch wapen, novitsjok maken.

Reactie Rusland

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov liet weten dat Rusland zal reageren met gelijkaardige maatregelen. Rusland zegt dat het niet betrokken is bij de vergiftiging van Navalny. De Europese Unie zegt echter dat Rusland geen geloofwaardig verhaal heeft. 

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, een maand geleden toen hij nog in het ziekenhuis lag
AFP or licensors

Meest gelezen