Franse chirurg in verdenking gesteld voor aanranding van 312 slachtoffers tussen 1986 en 2014

In Frankrijk is de gepensioneerde chirurg Joël Le Scouarnec (68) officieel in verdenking gesteld voor de verkrachting en aanranding van 312 slachtoffers, vooral minderjarigen. Dat heeft de procureur van Lorient in Bretagne, Stéphane Kellenberger,  bekendgemaakt.

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar 312 feiten die hebben plaatsgevonden tussen 1986 en 2014. Hij wordt onder meer verdacht van de verkrachting en aanranding van minderjarigen jonger dan 15 jaar.

Daarnaast opende er ook een vooronderzoek tegen onbekenden wegens "opzettelijk falen om misdaden of overtredingen tegen de fysieke integriteit te voorkomen". Het openbaar ministerie wil daarmee onderzoeken of derden op de hoogte hadden kunnen zijn van wandaden van de chirurg

In december 2019 werd er nog melding gemaakt van 349 mogelijke slachtoffers, maar een aantal zaken bleek echter verjaard. Het gaat in totaal om 164 mannelijke en 148 vrouwelijke slachtoffers. Net geen 300 slachtoffers zijn jonger dan 20 jaar, waarvan 265 zelfs jonger dan 15 jaar.

Joël Le Scouarnec zit sinds mei 2017 opgesloten en moet 30 november voor de rechtbank van Charente-Maritime verschijnen voor andere aanklachten tegen hem. Hij werkte tussen 1989 en 2017 op vier plaatsen in de Franse departementen Morbihan, Indre-et-Loire en Charente-Maritime.

Meest gelezen