Hans Bonte wil strengere maatregelen voor Vlaamse rand: "Hopelijk brengt coronabarometer eindelijk duidelijke regels"

Als de federale coronabarometer eind deze week nog niet klaar is, wil Hans Bonte volgende week nieuwe corornamaatregelen invoeren in Vilvoorde. De burgemeester pleit voor een halve lockdown in Vilvoorde en de Vlaamse Rand. Bonte wil code oranje invoeren in het onderwijs, de openingsuren van horecazaken beperken en fitnesscentra sluiten. 

"Ik heb het ermee gehad", vertelt Hans Bonte in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "De barometer wordt al enkele weken aangekondigd en tegelijkertijd is er een ongelooflijke verslechtering van onze besmettingscijfers. Het is 12 uur." De coronabarometer zou zorgen voor verstrengde maatregelen in zones waar dat nodig is.

Voor de burgemeester van Vilvoorde is het duidelijk: als de barometer er vrijdag niet komt, legt hij zijn stad zelf maatregelen op. "Binnen de rand rond Brussel is het noodzakelijk dat we samen strengere maatregelen nemen. In de top tien van slechtst scorende gemeenten in Vlaanderen liggen er acht in de rand rond Brussel. We staan in de vuurlinie."

Kleurenchaos

In Vilvoorde zijn twee scholen volledig gesloten door corona en volgens Bonte zitten ook de woonzorgcentra in de problemen. De burgemeester hekelt de huidige regels. "Er is een vorm van chaos ontstaan in kleurcodes. Er is code geel, oranje, waarbij oranje voor het  onderwijs iets anders lijkt te betekenen dan oranje voor de sport. Mensen komen daar niet aan uit en weten niet meer waar zich aan te houden." Bonte hoopt dat er snel eenvoudige, duidelijke en doortastende maatregelen komen op nationaal vlak om het virus en de 'huidige, slechte evolutie' te doorbreken.

Als de coronabarometer er vrijdag niet komt, dan zorgt Bonte zelf voor aangepaste maatregels. Hij denkt aan een 'halve lockdown', waarbij het onderwijs overgaat naar code oranje, en kinderen dus deeltijds afstandsonderwijs krijgen. Verder denkt hij eraan de openingsuren van de horeca nog meer te beperken en wil hij fitnesscentra sluiten. 

Meest gelezen