Justin Paget Photography Ltd

Hoe leef je in quarantaine in hetzelfde huis? “Aparte verdiepingen, mondmasker en veel berichten sturen”

De burgemeester van Langemark-Poelkapelle Lieven Vanbelleghem (CD&V) zit thuis in quarantaine omdat zijn zoon besmet is met het coronavirus. Ze beslisten om de student niet naar zijn kot te laten gaan en toch in huis te halen. Ze leven nu in quarantaine met heel veel structuur en afspraken.

Vanbelleghem zijn zoon keerde positief terug van een vormingsweekend met de jeugdbeweging. “We moesten toen kiezen of hij op kot zou blijven in Gent of of we hem in huis zouden nemen. We hebben daarover lang getwijfeld. Maar hij zit op een verdieping met 4 jonge studenten met een gemeenschappelijke toilet en douche. We konden dat risico niet nemen. Ik ben hem in Gent gaan halen. We hebben dat zo veilig mogelijk gedaan met mondmaskers en afstand houden. Maar na die rit hebben ze mij verplicht om in quarantaine te gaan”, vertelt Vanbelleghem.

Radioactief

Thuis gelden er draconische maatregelen. “Hij leeft enkel op zijn kamer. Wij zeggen wanneer hij naar zijn persoonlijke badkamer mag gaan. Als hij dan uit zijn kamer komt, draagt hij een mondmasker. Hij ontsmet telkens de hele badkamer, zelfs al gebruikt alleen hij die. Soms zou je denken dat hij radio­actief is”, lacht Vanbelleghem.

Zijn ouders dragen goed zorg voor hem. “Boven zetten we op een bankje zijn eten klaar. Wij volgen zijn structuur van op de hogeschool. We weten wanneer hij les heeft en klaar is", vervolgt Vanbelleghem. Communiceren doen ze vooral met communicatie-apps zoals WhatsApp en Messenger en ze bellen ook met elkaar. 

Vanavond eindigt de quarantaine voor zijn zoon. “Maar het zal geen feest zijn. Want de mijne eindigt pas morgen”, besluit Vanbelleghem.

Meest gelezen