Indrukwekkende vogeltrek boven de Kalmthoutse Heide: 45 duizend koperwieken op paar dagen tijd

Boven de Kalmthoutse Heide vlogen de afgelopen dagen zo'n 45 duizend koperwieken, dat is een indrukwekkend record. Vogelfanaat Bram telde de Scandinavische vogels allemaal. "Vaak komen de vogels in groepen van 200 tot 300 overgevlogen. Dan moet je doorwerken", vertelt hij in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen.

In de Kalmthoutse Heide kon je de afgelopen dagen een ongewoon schouwspel waarnemen. Er vlogen dagelijks wel 10- tot 20 duizend Koperwieken over het natuurdomein. Op een paar dagen tijd trokken er in totaal zo'n 45 duizend exemplaren van de Scandinavische vogelsoort over, dat is een ongezien record. 

Vogelspotter Bram telde ze allemaal. Hij doet dat steevast tijdens de jaarlijkse vogeltrek, zo graag dat hij er in oktober telkens een halve maand vakantie voor uittrekt. "Vogeltrek is een magnifiek schouwspel, daar doe je het voor. Het is super interessant en boeiend om te zien", vertelt hij in 'Start Je Dag' bij Radio 2 Antwerpen. 

Vogeltrek is een magnifiek schouwspel, het is super boeiend om te zien

Bram, vogelteller Kalmthoutse Heide

Een deel van de Koperwieken overwintert in ons land, terwijl een ander deel nog verder trekt naar het Zuiden. Daar zijn ze alleen minder veilig, want in Spanje wordt er nog veel gejaagd op de vogels. "Vandaar dat de gegevens van de vogeltrek grotendeels worden afgeschermd", verklaart Bram. "Gelukkig zitten ze bij ons goed." 

Met tellingen kunnen vogelaars in kaart brengen welke vogels er zoal in ons land passeren. Daarmee voert men dan analyses uit. Bram telt dus niet alleen de koperwieken, maar wel alle vogels die over de Kalmthoutse Heide vliegen. Dat is best een intensieve bezigheid. "Vaak komen de vogels in groepen van 200 tot 300 vogels overgevlogen. Dan moet je doorwerken", vertelt hij. Toch doet hij niets liever. "Het is elke dag opnieuw spannend afwachten, want je weet nooit welke vogels er zullen passeren. Gisteren passeerden er wel honderden buizerds. Als je vandaag buitenkomt en omhoog kijkt, kan je misschien nog grote groepen zien vliegen." 

Meest gelezen