Vilvoordse syriëstrijdster met 3 kinderen terug in ons land

Een Syriëstrijdster van 24 uit Vilvoorde is samen met haar drie kinderen teruggekeerd naar ons land vanuit Turkije. Dat meldt het federaal parket. De vrouw is naar de gevangenis gebracht, de kinderen worden opgevangen.

Vandaag is een vrouw uit Vilvoorde van 24 samen met haar drie kinderen vanuit Turkije naar ons land gebracht. Dat zegt het federaal parket in een mededeling.  De vrouw trok in 2013 naar Syrië, toen ze zelf 16 was. Haar kinderen werden allemaal daar geboren. Ze zijn tussen de 3 en 5 jaar oud.

In september had de vrouw zich vrijwillig aangegeven bij de Turkse autoriteiten. En nu is ze dus terug in België. Hier is ze naar de gevangenis gebracht, want ze kreeg eerder een celstraf van 5 jaar voor deelname aan een terreurgroep.

De kinderen worden nu fysiek en psychologisch onderzocht. Een jeugdrechter zal beslissen waar ze zullen worden opgevangen. "Er wordt voor hen een gepaste omkadering voorzien", staat te lezen in het persbericht. Meer details geeft het parket niet over de kinderen "om hun privacy maximaal te respecteren en opdat hun terugkeer en re-integratie in alle sereniteit kan plaatsvinden", aldus het federaal parket.

Niet de eerste terugkeer

Het is niet de eerste keer dat Belgische Syriëstrijders, of hun kinderen, terugkeren naar ons land. In de zomer landden nog drie IS-vrouwen met hun kinderen op de luchthaven van Zaventem. Ook zij werden naar de gevangenis gebracht.

Meest gelezen