Pexels

Labo Jan Ypermanziekenhuis analyseert recordaantal coronatests: "We gaan voluit om de epidemie te bedwingen"

Het laboratorium van het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper stevent af op een recordaantal coronatests: naar schatting 5.000 deze week. Ook het aantal positieve tests neemt in verhouding toe.

Sinds het begin van de corona-epidemie is de testcapaciteit gevoelig uitgebreid. Er zijn sinds maart 5 extra werkkrachten aangenomen, en er staan nog 3 vacatures open. "Het labo draait 24 op 7, en het is werken geblazen", zegt klinisch bioloog Stijn Jonckheere. "Het is deze week al een paar keer 3 uur 's nachts geweest voor ik in mijn bed lag, maar het is nodig."

"Al 4 weken zien we zowel het aantal testen als de positiviteitsratio toenemen", zegt Stijn Jonckheere aan Radio 2 West-Vlaanderen. "We zitten deze week al aan 2.600 tests waarvan bijna 10 procent positief blijkt. We verwachten dat we deze week op ruim 5.000 tests uitkomen. Dat is een absoluut record sinds de start van de epidemie."

Veel druk

"Het is een toename die we niet hadden zien aankomen", zegt Jonckheere. "Het zet dus heel veel druk op iedereen die zich inzet op de analyse en de afnames." Ook de screeningsposten zijn extra bemand. Daar worden mensen getest die via de contacttracing of de corona-app bericht kregen dat ze zich moesten laten testen. Het Jan Yperman heeft zo een post in Poperinge en in Ieper. Daar werken samen 8 mensen.

Het laboratorium is niet alleen uitgebreid in mankracht. Er zijn ook extra toestellen aangekocht om snel te kunnen werken. Het labo streeft er naar om binnen de 12 uur een resultaat af te leveren. "We gaan voluit", zegt klinisch bioloog Stijn Jonckheere. "Maar we doen het om ons steentje bij te dragen om de epidemie te bedwingen."  

Meest gelezen