Landen keurt voorstel Infrabel over afschaffing overwegen af: "Niet goed voor mobiliteit in de stad"

Infrabel, de beheerder van het spoorwegnet in ons land, wil de drie resterende gelijkgrondse overwegen in Landen op termijn afschaffen of vervangen door bruggen. Maar het stadsbestuur reageert lauwtjes: "Dit gaat de mobiliteit in onze gemeente niet ten goede komen", klinkt het op het stadhuis. 

Spoorwegbeheerder Infrabel werkt aan een spoorwegnet zonder overwegen. Dat moet ongevallen voorkomen en de stiptheid van de treinen verbeteren. Het bedrijf stelde onlangs zijn plannen voor aan het stadsbestuur van Landen. Daar zijn nu nog drie overwegen. Maar de voorstellen om die te vervangen zinnen het stadsbestuur niet.

Bruggen vervangen overwegen

De overweg in Ezemaal moet verdwijnen. In plaats daarvan wil Infrabel de bestaande brug op de Grote Steenweg verbreden, zodat ze meer verkeer kan verwerken. In Neerwinden zou de overweg vervangen worden door een nieuwe brug. Wat er in de plaats van de overweg in Attenhoven moet komen is nog niet duidelijk. Dat zou Landen samen met de buren van Sint-Truiden moeten bekijken.  

Extra inspraak gevraagd

Voor alle duidelijkheid: dit is nog maar een eerste denkoefening van Infrabel. Maar burgemeester Gino Debroux (L'anders) spaart zijn kritiek niet. "Dit voorstel heeft een ingrijpende impact op het verkeer in onze deelgemeenten. Onze aandacht gaat in de eerste plaats uit naar de veiligheid van onze voetgangers en fietsers. Bovendien heeft Landen nog  heel wat landbouwverkeer op zijn wegen. Daarom hebben wij aan Infrabel laten weten dat we hier zonder verdere bevraging én inspraak van de burgers niet akkoord mee kunnen gaan", stipt de burgemeester aan.

"De stad was van plan om in november een enquête te houden over haar nieuwe mobiliteitsplan", voegt mobiliteitsschepen Gerty Lintermans (CD&V) toe. "De voorstellen van Infrabel doorkruisen ons eigen plan en we zullen dan ook een tweede enquête moeten houden over de voorstellen van Infrabel." 

Meest gelezen