stad Leuven

Leuvense Sint-Pieterskerk komt tot leven met hologrammen

Het Leuvense museum M zorgt voor een Belgische primeur: je kan de Sint-Pieterskerk zien branden, wandelen langs Jezus en zijn apostelen en de beenderen van de allereerste Hertog van Brabant van dichtbij bekijken. Of het lijkt toch zo, met dank aan de HoloLens 2 van Microsoft, een slimme bril die je 3D-beelden toont die alleen jij kan zien in de kerk. 

Een bezoekje aan de kunstschatten in de Sint-Pieterskerk in Leuven zal nooit meer hetzelfde zijn. Vanaf nu kan je de kerk ook bezoeken met de HoloLens 2, een door Microsoft ontwikkelde slimme bril. Het toestel ziet er een beetje uit als een lichte, gestroomlijnde helm-met-bril. In het helmgedeelte zitten een computer, luidsprekertjes en allerhande camera’s, projectoren en sensoren. Op de bril kunnen 3D-beelden worden geprojecteerd. Die zie je dus bovenop het normale beeld van de omgeving.

Unieke beleving

Bij twaalf topstukken krijg je spectaculaire 3D-beelden en animaties te zien. Een mooi voorbeeld is het prachtige triomfkruis boven het altaar, een meesterwerk van rond 1490 van beeldsnijder Jan Borman II. "Het bevindt zich erg hoog in de kerk, maar dankzij de HoloLens zie je het vlak voor je, op grondniveau. Je kan eromheen wandelen en het van alle kanten bekijken, terwijl je via de luidsprekertjes uitleg krijgt", vertelt curator Peter Carpreau. "De tour van de Sint-Pieterskerk wordt zo een unieke beleving, die je volledig onderdompelt in de geschiedenis van de werken en van het gebouw. Je kan gewoon door het topstuk ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts langs Jezus en zijn apostelen heen wandelen."  (Tekst gaat verder onder foto).  

Je kan gewoon door het topstuk ‘Het Laatste Avondmaal’ langs Jezus en zijn apostelen heen wandelen

curator Peter Carpreau
stad Leuven

Meteen in de prijzen

Het concept won alvast goud op de Muse Creative Awards, een internationale wedstrijd die originele, ingenieuze concepten beoordeelt. De toegang tot de Sint-Pieterskerk is gratis. Een bezoek met HoloLens kost 12 euro. Geen zin in digitale innovatie? Dan is er nog een bezoekersgids voor vijf euro en twee gezinsparcours die je kan aankopen voor vijf euro per gezin waarvan een op maat van kinderen vanaf 4 jaar en een vanaf 8 jaar.

Meest gelezen