LIVEBLOG - Eerste gemeenschappelijke EU-coronakaart kleurt vooral rood, ziekenhuizen in Luik naar fase 1B

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding heeft zijn eerste gemeenschappelijke COVID-kaart gepubliceerd. In Luik gaan de ziekenhuizen over naar fase 1B. Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) is het noodzakelijk dat ons land extra maatregelen neemt in de strijd tegen het coronavirus. Volg alle updates in de liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Eerste gemeenschappelijke EU-coronakaart kleurt overwegend rood

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft vandaag zijn eerste gemeenschappelijke Covid-kaart gepubliceerd. Die moet ervoor zorgen dat alle Europese lidstaten een uniforme manier gebruiken om te bepalen hoe groot het coronarisico in de verschillende landen is. De kaart kleurt overwegend rood.

Lees meer in dit artikel:

Ziekenhuizen in regio Luik schakelen over op fase 1B

De ziekenhuizen in de regio Luik schakelen over naar fase 1B. Dat betekent dat de helft van de bedden op intensieve zorg vrijgehouden wordt voor coronapatiënten, zo heeft het Luikse ziekenhuisnetwerk (Centre Hospitalier Régional de la Citadelle) aangekondigd.

De nieuwe fase geldt voor alle vestigingen van het ziekenhuis, onder meer in Verviers en Hoei. In het CHR de la Citadelle liggen momenteel 80 coronapatiënten, van wie een tiental op de afdeling intensieve zorg.

Eerder raakte al bekend dat de ziekenhuizen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op fase 1B overschakelen, net als het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper.

Lees meer in dit artikel:

Marc Noppen (UZ Brussel): "Onze jongste intensieve patiënt is 4 jaar oud"

In het UZ Brussel ligt momenteel een patiënt van amper 4 jaar op intensieve zorg. Dat zegt Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, in "De afspraak". "Dit is heel confronterend. Onze jongste intensieve patiënt is vier jaar oud, met een zware COVID-aantasting, en dat is niet evident."

Als je een keer ziet wat het betekent, besef je dat we moeten oppassen

Marc Noppen (directeur UZ Brussel)

Noppen herinnert er nog eens aan dat COVID-19 niet alleen oudere mensen overkomt. "Het kan dus iedereen overkomen. Het is het ganse spectrum. Mensen weten dat niet, maar als je een keer ziet wat het betekent, besef je dat we moeten oppassen." 

Videospeler inladen...

Jodelconcert blijkt "superspreader event": aantal besmettingen in Zwitsers kanton loopt op

In het Zwitserse Kanton Schwyz is het aantal coronabesmettingen flink opgelopen. De oorzaak: een jodelconcert.  Eind september woonden 600 mensen het concert in de bergvalleien bij. Hoewel de aanwezigen was gevraagd afstand te houden, blijkt het nu een "superspreader event" te zijn geweest.

"We ontdekten negen dagen na de optredens dat meerdere mensen van de groep waren geïnfecteerd", zei organisator Beat Hegner op de Zwitserse televisie.

De regio telt inmiddels 1.238 besmettingsgevallen, terwijl het er half september 500 waren. Gisteren alleen al kwamen er 94 besmettingen bij, twee keer zoveel als een dag eerder. Het overbelaste plaatselijke ziekenhuis vraagt mensen mondmaskers te gaan dragen en bijeenkomsten te mijden.

Van de mensen die een test ondergaan test de helft positief. "Extreem", aldus de ziekenhuisdirecteuri. "De explosie in het aantal gevallen in Schwyz is een van de ergste in heel Europa", zegt de prominente Zwitserse arts Reto Nüesch.

(Archieffoto)

Duitstalige Gemeenschap neemt extra maatregelen na stijgend aantal besmettingen

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken heeft de Duitstalige regering nieuwe maatregelen genomen, vergelijkbaar met die in Luik. Ze gaan morgen in en gelden voor minstens drie weken.

Zo is het onder meer verboden om op de openbare weg alcohol te consumeren. In kantines van sportclubs mag geen alcohol geschonken worden en 45 minuten na de laatste activiteit moeten ze sluiten. In de sportclubs komt een COVID-manager, die erop toeziet dat de regels worden nageleefd.

Voor mensen ouder dan 12 worden indoor contactsporten verboden. Alle sportactiviteiten in groep worden beperkt tot 50 personen. Douches en kleedkamers worden gesloten, behalve in zwembaden.

In de Duitstalige Gemeenschap zijn er de afgelopen 2 weken 369 nieuwe coronabesmettingen geteld. Vooral de gemeenten Sankt Vith en Bütgenbach maken zich zorgen. 

Als ik de cijfers en de voorspellingen zie, denk ik dat we naar een ingrijpender maatregel moeten overgaan

Marc Noppen (directeur UZ Brussel) over de coronatoestand aan de VUB in "De afspraak"

Intensivist Geert Meyfoidt: "We moeten iets anders doen dan de voorbije weken en maanden"

De stijging van het aantal coronagevallen baart intensivist Geert Meyfroidt (KULeuven) grote zorgen. ""Er gaat iets moeten gebeuren om de trends om te buigen", zegt hij in "Terzake". Dat heeft zowel te maken met de maatregelen die men afkondigt als met de manier waarop men het uitlegt, zodat mensen zich er ook aan houden en beseffen dat het een reëel probleem is."

We hebben ook gezien dat de resultaten veel beter zijn in erkende intensieve bedden dan in bijgecreëerde bedden

Intensivist Geert Meyfroidt (KULeuven)

Je houden aan de maatregelen is essentieel. "We móeten ombuigen en iets anders doen dan de voorbije weken en maanden", aldus Meyfroidt. "Hopelijk gaan we binnen twee weken voelen dat dit gebeurd is en dat de trend wordt omgebogen."

Meyfroidt wil vermijden dat er extra IC-bedden moeten worden gecreëerd. "We hebben ook gezien dat de resultaten veel beter zijn in erkende intensieve bedden dan in bijgecreëerde bedden. Het is dus heel belangrijk om binnen die capaciteit te blijven, als ons dat nog lukt."

Bekijk hieronder het gesprek met Geert Meyfroidt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Luik naar fase 1B: hoe is het gesteld met de ziekenhuizen in de regio?

Nu Luik naar fase 1B overstapt, moeten alle ziekenhuizen in de regio de helft van de bedden op hun afdeling intensieve zorg voor COVID-patiënten vrijhouden. "Terzake" trok er vandaag heen om ter plaatse te zien hoe erg de situatie juist is:

Videospeler inladen...

Voor het eerst meer dan 30.000 nieuwe coronabesmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn voor het eerst meer dan 30.000 nieuwe coronabesmettingen op een dag tijd geregistreerd, zo hebben de nationale gezondheidsdiensten meegedeeld.

Er waren 30.621 nieuwe infecties, wat het totaal sinds de uitbraak van de pandemie op 809.684 brengt. De autoriteiten registreerden 88 nieuwe overlijdens. COVID-19 heeft zo in Frankrijk al aan 33.125 mensen het leven gekost.

Het percentage positieve tests is naar 12,6 procent geklommen. Gisteren was dat nog 12,2 procent, aldus de krant Le Parisien.   Er waren op 24 uur tijd 1.207 nieuwe hospitalisaties tegen 1.133 woensdag.

"Wilt u een masker opzetten alstublieft?": op stap met een coronapatrouille in Brussel

Er komt veel kritiek op de controle op de coronamaatregelen in Brussel. Die zou veel te laks zijn. In de eerste week van oktober zijn maar 102 boetes uitgeschreven. Dat is erg weinig vergeleken met andere steden. Een ploeg van "Het Journaal" liep vanmiddag mee met de coronapatrouille in Brussel-Stad:

Videospeler inladen...

Meest gelezen