Mama van UGent-studente: "Code rood beknot de jeugd van mijn dochter"

De Universiteit Gent schakelt op 26 oktober over naar code rood. Dat heeft gevolgen voor heel wat West-Vlaamse studenten en voor de campus van UGent in Kortrijk. Over anderhalve week zijn studenten daar niet meer welkom en moeten ze verplicht online les volgen. "Ik maak me zorgen over de toekomst van mijn dochter", zegt mama Carine Lenoir uit Staden.

De dochter van Carine Lenoir uit Staden is een eerstejaarsstudente aan de Universiteit Gent. Ze studeert psychologie en zit op kot in Gent. Vanaf maandag 26 oktober worden alle fysieke lessen op de campus geschrapt. Mama Carine maakt zich toch wat zorgen. "Ik begrijp de beslissing, want de coronacijfers zijn echt niet goed", zegt ze. "Mijn dochter moest nu al heel weinig op de campus zijn om les te volgen. Nu zal dat helemaal niet meer nodig zijn. Dat lijkt me niet gemakkelijk voor haar, want ze zal veel minder sociaal contact hebben. Ook voor groepswerken lijkt het me handig om af te spreken en elkaar in het echt te zien. Dat zal nu ook niet meer lukken. Je kan dus nog moeilijk een band opbouwen met iemand."

"Ik denk dat de studenten een triestige periode tegemoet gaan", gaat Lenoir voort. "Mijn dochter zat vorig schooljaar nog in het zesde middelbaar. In de periode van de lockdown merkte ik dat ze soms erg verdrietig was. Ik maakte me toen al wat zorgen, maar nu zit ze op kot en zie ik haar veel minder. Dus nu kan ik niet zien of er iets scheelt of niet. Gelukkig heeft ze een vriend. Dat stelt me wel gerust. Mocht er iets fout lopen, dan hoor ik het wel via hem."

Jeugd beknot

"Ik heb nog een andere dochter van 22 jaar oud", zegt mama Carine. "Zij heeft echt goed kunnen feesten in haar eerste jaar en heeft veel vrienden leren kennen tijdens de lessen. Dat kan mijn andere dochter nu niet. Ik begrijp dat de UGent overschakelt naar code rood, maar het beknot toch wel een beetje de jeugd van mijn dochter."

Ook professor virologie aan de UGent Xavier Saelens uit Ieper zegt dat het nadelig is dat de lessen op de campus wegvallen. "Ik geef nu nog fysiek les aan kleine groepen studenten", zegt hij. "Maar ik had die code rood wel zien aankomen. Het aantal besmettingen neemt namelijk zienderogen toe in alle bevolkingslagen. Vanaf 26 oktober moet ik weer op afstand les geven. Dat bemoeilijkt het contact met de studenten. Voor de studenten is het ook pittig om tijdens een onlineles je aandacht er constant bij te houden."

"Normaal gezien stel ik regelmatig vragen aan de studenten of vraag ik ze om even naar voren te komen aan het bord. Maar dat interactieve gedeelte zal nu niet meer kunnen. Ook dat is een nadeel voor de studenten", besluit Saelens. 

Meest gelezen