Mieke Vogels: “Laat familie en mantelzorgers binnen in woonzorgcentra. Ze zijn de oplossing, niet het probleem”

Mieke Vogels (GroenPlus) pleit ervoor om mantelzorgers in te schakelen als extra hulp in de woonzorgcentra. Door de stijgende coronacijfers neemt de druk op de woonzorgcentra toe. "Mantelzorgers en familie zijn een deel van de oplossing", zegt Vogels op Radio 2 Antwerpen.

Mieke Vogels (GroenPlus) pleit ervoor om mantelzorgers en familie mee binnen te laten in woonzorgcentra. “Tijdens de eerste golf zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd”, zegt Vogels als voorzitter van de ouderenvereniging van Groen in Start Je Dag. “Ouderen zijn in onmenselijke omstandigheden gestorven en de familie werd toen geweerd uit de woonzorgcentra. Men wilde het virus buitenhouden. De familie mocht niet binnen en toch zijn er drama's gebeurd in woonzorgcentra. Dat moet nu anders. Toch krijg ik veel signalen van verstrengingen in woonzorgcentra. Slechts één van de kinderen mag binnen. Bezoek mag niet meer op de kamer. Dat is heel pijnlijk voor vele ouderen.” 

Waarom het leger inzetten in woonzorgcentra als er mantelzorgers zijn?

Mieke Vogels (GroenPlus)

Mantelzorgers als hulp

Vogels benadrukt dat familie en mantelzorgers een oplossing zijn en geen probleem. “Ik hoor van veel woonzorgcentra dat er een grote kans bestaat dat er opnieuw personeel gaat uitvallen. Men kijkt dan naar alle kanten om bij te springen, zelfs naar het leger. Terwijl de oplossing zo eenvoudig is: familie en mantelzorgers. Laat hen bijvoorbeeld helpen met het ronddragen van het eten. Je kan die mensen testen op corona, er zijn beschermende pakken. Op die manier kan je én de veiligheid vrijwaren én het zo belangrijke contact met hun familie."

Meest gelezen