Minister van Onderwijs Weyts (N-VA) bezorgd over meer online les in hoger onderwijs: "Wat met eerstejaars?"

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert bezorgd nu meer en meer hogescholen en universiteiten naar code oranje of zelfs code rood overschakelen. Dat betekent dat er meer of zelfs bijna uitsluitend online les gegeven zal worden. "Ik maak me vooral zorgen om de eerstejaars", zegt hij. "Die komen in een totaal nieuwe, anonieme wereld terecht. Die zijn vertrouwd met een schoolsysteem, maar helemaal niet met het hoger onderwijs. Ze hebben nog geen routine en worden nu een beetje aan hun lot overgelaten." De Vlaamse Vereniging van Studenten begrijpt de beslissing van de Universiteit Gent om naar code rood over te schakelen niet. 

Vanochtend maakte Universiteit Gent bekend dat ze vanaf maandag 26 oktober overschakelt naar code rood. De universiteit was in code oranje aan het academiejaar begonnen, maar voelt zich genoodzaakt om te verstrengen, omdat in ons land het aantal nieuwe coronabesmettingen nog steeds oploopt. Bij code rood wordt er vooral online les gegeven. Praktijkvakken kunnen wel nog doorgaan op de campus onder strikte voorwaarden.

Eerder kondigden KU Leuven en VUB in Brussel aan dat ze vanaf maandag naar code oranje gaan. Zij waren gestart in code geel. Ook verschillende hogescholen hebben al aangekondigd dat ze vanaf volgende week naar code oranje gaan. UHasselt en UAntwerpen waren al in code oranje en blijven dat voorlopig ook. Bij code oranje kunnen de lessen deels blijven doorgaan op de campus, maar met een mindere bezetting. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de beslissing van de UGent (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ik ben ook heel bezorgd over de slaagcijfers aan het einde van de rit.

Ben Weyts, minister van Onderwijs (N-VA)

Weyts vindt dit geen goede evolutie. Hij begrijpt wel dat dit gedaan wordt voor de volksgezondheid, maar hij plaatst toch enkele kanttekeningen. "Bij de lockdown in maart waren de eerstejaarsstudenten al vertrouwd met de manier van werken in het hoger onderwijs. Nu zijn ze aangewezen op zichzelf, zonder dat ze kunnen terugvallen op een sociaal netwerk en een routine. Ik ben ook heel bezorgd over de slaagcijfers aan het einde van de rit."

Vandaag maakten de Franstalige universiteiten en hogescholen bekend dat ze volgende week allemaal naar code oranje gaan, met een uitzondering voor de eerstejaars die in code geel blijven. Waarom wordt er in Vlaanderen geen overkoepelende beslissing genomen?

"De universiteiten en hogescholen zijn vrij om hun onderwijs te organiseren naar eigen inzichten", zegt Weyts. "Ik betreur wel dat men zonder al te veel overleg zomaar schakelt en vervolgens zelf nog eens tot in de hoogste code. En vooral zonder dat er een oplossing geboden wordt voor de eerstejaars."

Bekijk hier de reactie van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en van de Vlaams Vereniging van Studenten (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vlaamse Vereniging van Studenten pleit voor code oranje in heel het hoger onderwijs

De Vlaamse Vereniging van Studenten begrijpt niet waarom de Gentse Universiteit wil overschakelen naar code rood en vraagt zich af waarop die beslissing gebaseerd is. "De signalen die wij opvangen tonen niet aan dat de campussen de plaatsen zijn waar heel veel besmettingen optreden", zegt bestuurslid Dylan Couck. "We vragen dus om publiek te maken op basis waarvan er is beslist om naar code rood te gaan."

De vereniging vindt het nefast dat studenten bijna uitsluitend afstandsonderwijs zouden krijgen. Bij code rood vinden de meeste lessen online plaats. "Dit gaat zeer ver, vooral voor eerstejaarsstudenten en vakken met een praktische component. Ook sociale contacten en interactie tussen studenten en proffen zijn belangrijk in het studieproces."

Volgens Couck valt het niet uit te leggen dat in eenzelfde stad de ene instelling nog in code geel zit en de andere al wil overschakelen naar code rood. Hij roept hogescholen en universiteiten op om allemaal in dezelfde kleurencode te werken. 

"Wij pleiten nu om naar code oranje te gaan voor het hele hoger onderwijs. We zien dat de hele situatie in de maatschappij verslechtert en dat is dan de bijdrage die het hoger onderwijs kan leveren. Code oranje maakt nog altijd onderwijs op de campussen mogelijk, maar wel onder verstrengde maatregelen."

Herfstvakantie verlengd in Franstalig België, maar niet in Vlaanderen

Gisteren werd beslist dat het middelbaar onderwijs in Vlaanderen voorlopig in code geel blijft. Dat betekent dat alle leerlingen voltijds naar school kunnen blijven gaan. Het volwassenenonderwijs en het deeltijds onderwijs moeten tegen de herfstvakantie wel overschakelen op code oranje.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben de Franse gemeenschap en het Franstalige onderwijs beslist om de herfstvakantie te verlengen. Dat heeft de Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) gemeld. Haar Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA) vindt dat niet aan de orde in Vlaanderen.

"Met de huidige leerachterstand, de schade die werd opgelopen toen de lessen op school werden geschorst in het voorjaar, kunnen we elke schooldag goed gebruiken", is te horen bij zijn kabinet.

In Franstalig België zal de herfstvakantie lopen van maandag 2 november tot woensdag 11 november. In Vlaanderen loopt ze tot zondag 8 november. Zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap wenst geen commentaar te geven bij de stap van de Franse Gemeenschap om de herfstvakantie te verlengen tot 11 november. Ze zeggen die kwestie maandag te zullen bespreken op het geplande overleg met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Meest gelezen