Hogescholen PXL en UCLL blijven in code geel, ondanks stijgend aantal besmettingen in Limburg

De Limburgse hogescholen UCLL en PXL blijven bij code geel voor hun campussen in Genk, Diepenbeek en Hasselt. Dat betekent dat de helft van de studenten een les op de campus mag volgen. Heel wat andere hogescholen en universiteiten gaan naar code oranje of zelfs rood. De Universiteit Hasselt blijft in code oranje.

Voor een hogeschool maakt het verschil tussen code geel en code oranje niet zoveel uit, horen we bij de hogescholen. Bij geel mag de helft van de studenten op de campus zijn, bij oranje een vijfde. Dat geldt voor de hoorcolleges, niet voor de praktijklessen. "We hebben minder hoorcolleges in grote aula's en dat is het grote verschil met bijvoorbeeld universiteiten," zegt directeur Ben Lambrechts van Hogeschool PXL. 

De hogescholen zeggen wel dat ze afwachten op wat mogelijk morgen op het overlegcomité beslist wordt. "Het kan zijn dat er dan strengere maatregelen worden opgelegd en die zullen we loyaal volgen", gaat Lambrechts verder. Volgens hem is er maar één volgende stap en dat is code rood. Dat betekent dus bijna alle lessen online. 

Op dit moment vindt Lambrechts zelf die code rood niet nodig, omdat er op de hogeschool zelf weinig overdracht blijkt te zijn van het coronavirus. "Er zijn wel studenten met een coronabesmetting, maar dat gebeurt meer in de privésfeer. Ik vind onze hogeschool op dit moment dus een veilige instelling", zegt hij.

Er is één overdracht geweest, maar dat was een koppel 

Maar we zien dat ook in Limburg het aantal besmettigen snel stijgt. Als het nodig is, kunnen de Limburgse hogescholen snel omschakelen naar code rood. Er is nu bij code geel namelijk al een combinatie van online les en les op de campus. Bij code rood zal alleen het hoogstnoodzakelijke nog op de campus gebeuren. Voor directeur Ben Lambrechts van de PXL is die omschakeling alleen nodig als blijkt dat er veel studenten op de hogeschool met een coronabesmetting zijn, en er overdrachten zijn. Het is ook afwachten wat de ministers morgen op het overleg zullen afspreken. 

Meest gelezen