Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ook YouTube bant complottheorieën QAnon

De socialemediagigant Youtube stelt nieuwe maatregelen in tegen de verspreiding van complottheorieën die geweld rechtvaardigen. In het bijzonder bant het platform QAnon, een pro-Trump-samenzweringsbeweging. Dat heeft YouTube in een verklaring bekendgemaakt. Facebook en Twitter voerden eerder al maatregelen in om deze samenzweringsbeweging in te perken. 

"We nemen een nieuwe stap in onze inspanningen om haat en intimidatie in te dammen door meer inhoud van samenzweringstheorieën te verwijderen, die wordt gebruikt om geweld te rechtvaardigen", dat staat te lezen in de verklaring van Youtube. Het videoplatform verbiedt met zijn nieuwe regels nu dit soort inhoud.

YouTube, dat eigendom is van Google, en 2 miljard maandelijkse gebruikers heeft, zegt ook dat het tienduizenden video's heeft verwijderd die aan QAnon zijn gekoppeld en honderden kanalen heeft verboden. Het platform deed dit in het bijzonder omdat er "gedreigd  werd met geweld te gebruiken" of "het bestaan ​​van gewelddadige gebeurtenissen werd ontkend", zoals de Holocaust.

Nieuws en journalistieke berichtgeving over dit soort bewegingen blijven wel mogelijk. “De context is belangrijk”, zegt YouTube daarover. 

"Trump strijdt en legt complotten bloot"

Aanhangers van QAnon denken dat leden van de Amerikaanse elite betrokken zijn bij een complot tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Die elite zou zich schuldig maken aan kindermisbruik en deelnemen aan satanische rituelen. Velen van de QAnon-aanhangers zien in president Trump de man die de elite bestrijdt en de complotten blootlegt.

Ook Facebook en Twitter legden QAnon aan banden

Ook andere socialemediagiganten hebben stappen ondernomen tegen QAnon. Facebook voerde vorige week beperkingen in tegen de beweging en ook Twitter deed dit al afgelopen zomer. Maar ook iets kleinere platformen zoals Pinterest voerden nieuwe beperkingen in om dit soort samenzweringstheorieën te weren.

YouTube probeert al jaren de verspreiding van desinformatie en complottheorieën op zijn platform te beteugelen en het algoritme voor aanbevelingen aan te passen dat miljoenen kijkers naar inhoud van lage kwaliteit stuurde. De strengere maatregelen van YouTube zijn meteen van kracht. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen