Egbert Hartman

MNM-dj Dorianne Aussems: "Oorringen alleen voor meisjes? Geen enkel excuus dat dit nog in schoolreglement staat"

Op sociale media is ophef over een schoolreglement dat zegt dat enkel meisjes oorbellen mogen dragen. De regel van de school krijgt veel commentaar. MNM-dj Dorianne Aussems postte gisteren een verontwaardigd bericht op Twitter. Iets niet mogen dragen, enkel op basis van je gender, is niet meer van deze tijd, schrijft ze. Ze vraagt dat scholen hun reglement nakijken en aanpassen. Ook de Vlaamse Scholierenkoepel gaat niet akkoord. "Je ontneemt jonge mensen de kans om zichzelf te zijn."

MNM-dj Dorianne Aussems zag op Twitter een afbeelding uit een schoolreglement voorbijkomen waarin stond dat "oorringen enkel voor meisjes toegelaten zijn". Ze uitte haar woede op sociale media. "Dus op een plek waar je jezelf zal ontwikkelen. Waar ze waarschijnlijk staan te schreeuwen op opendeurdagen dat het daar is waar je kind in een veilige omgeving kan bouwen aan een toekomst en het vormen van een identiteit. Op die plek maken ze nog een onderscheid tussen jongens en meisjes en wat daar wel of niet bij past. (...) Er is werkelijk geen enkel excuus om dit in 2020 nog in een schoolreglement te laten staan", schrijft ze.

"Zo raar, discriminerend, dat iemand zegt dat je iets niet mag dragen omdat je een jongen bent", zegt Aussems vanmorgen op MNM. "We zijn in 2020. Ben je meisje, jongen, of definieer je je niet, dat maakt niet uit. Je kan toch perfect naar school gaan in een outfit waarin je je goed voelt, zonder dat de school daar iets op te zeggen heeft? En al zeker niet als het gaat over jongen versus meisje. Sinds wanneer ga je daar iets aan koppelen?"

De MNM-dj wil dat scholen hun reglement eens onder de loep nemen en aanpassen. "Dit is niet meer van deze tijd. Ik denk dat dat in veel reglementen staat en dat niemand daar ooit naar kijkt en heeft willen wijzigen. Ik doe een oproep aan scholen om eens te kijken wat in hun reglement staat en of dat niet compleet gedateerd is."

Je kan toch perfect naar school in een outfit waarin je je goed voelt, zonder dat de school daar iets op te zeggen heeft? En al zeker niet als het gaat over jongen versus meisje. Sinds wanneer ga je daar iets aan koppelen?

MNM-dj Dorianne Aussems

In dit geval heeft een leerling de school zelf aangeschreven. "De school reageerde dat ze het volgend jaar aan bod zullen laten komen, midden in het schooljaar kan je geen wijzigingen doorvoeren. Maar het had een fijnere boodschap geweest als de school had gezegd: Weet je, doe wat je wil, we gaan daar niks op zeggen, we laten opmerkingen achterwege en we veranderen dat volgend jaar", zegt Aussems.

Vlaamse Scholierenkoepel: "Je ontneemt leerlingen de kans om zichzelf te zijn"

Ook de Vlaamse Scholierenkoepel, die scholieren in het middelbaar onderwijs vertegenwoordigt, is verontwaardigd. "Wij vinden dat leerlingen zichzelf moeten kunnen zijn. Ze moeten kunnen uitzoeken wie ze zijn, hun eigen identiteit. Als je als school zoiets gaat opleggen, ontneem je hen die kans", zegt voorzitter Louis Notte.

In veel reglementen staat beschreven welke kledij mag en welke niet, wel of geen korte rokjes of broeken of T-shirts met spaghettibandjes bijvoorbeeld. Er zijn soms ook afspraken over piercings of tatoeages. Een school mag daar afspraken over maken of dat verbieden, "maar het mag niet in strijd zijn met fundamentele rechten en vrijheden van leerlingen en ouders", zegt Onderwijs Vlaanderen. De regels moeten ook voor iedereen hetzelfde zijn, tenzij er een goede reden is om een onderscheid te maken.

Bij elke bevraging die we doen, zien we afspraken over kleding als een grote bron van frustratie opduiken. Het is een van de belangrijkste dingen die leerlingen op hun school anders willen zien.

Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel

Jongeren ervaren heel veel frustratie over kledingafspraken op school, zegt Notte. "We krijgen er geen specifieke klachten over binnen, maar bij elke enquête of bevraging die we doen, zien we dit als probleem opduiken. Het is een van de belangrijkste dingen die leerlingen op hun school anders willen zien."

"Wij zijn al geen voorstander van kledingvoorschriften, maar dat dit nu gebeurt op basis van geslacht, of je een jongen of een meisje bent, dat maakt het alleen maar erger. Dat kan echt niet", zegt Notte. "Scholen mogen alleen maar een onderscheid maken als daar een geldige reden voor is. En als er een geldige reden is, kunnen we ons daarin vinden. Maar hier zien wij die geldige reden gewoon niet."

Wat als je het er niet mee eens bent?

Als je het schoolreglement ondertekent, moet je de afspraken die erin staan, naleven. Wat als je het er niet mee eens bent en iets wil laten veranderen? "Wij raden leerlingen aan om de dialoog aan te gaan met de school. Kaart het aan, praat erover, dat zoiets in overleg opgesteld wordt. Aan scholen zeggen we: vraag wat leerlingen ervan vinden, leg het niet zomaar zonder meer op."

Meest gelezen