Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Coronavirus heeft Europa weer stevig in zijn greep: welke nieuwe maatregelen nemen onze buurlanden?

Overal in Europa is het coronavirus bezig aan een nieuwe sterke opmars. In ons land zit morgen het Overlegcomité samen om de langverwachte barometer en mogelijk nieuwe scherpere maatregelen aan te kondigen. In onze buurlanden werden de regels de voorbije dagen al aangescherpt. We zetten ze hier voor u op een rij.

 • de noodtoestand is afgekondigd: de regering krijgt zo uitgebreide bevoegheden om snel te schakelen
 • in de zwaarst getroffen steden geldt een avondklok: in Parijs, Lille, Grenoble, Lyon, Aix-en-Provence/Marseille, Montpellier, Toulouse, Saint-Etienne en Rouen mogen mensen tussen 21 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends niet op straat komen. De avondklok geldt 4 weken, maar kan worden verlengd
 • in de zwaarst getroffen steden zijn de cafés dicht: die maatregel werd eerder al genomen. Restaurants mogen wel openblijven, maar door de avondklok moeten ook zij al om 21 uur dicht. Dat geldt ook voor theater- en bioscoopzalen. Ook zwembaden en sportzalen waren al dicht, behalve voor minderjarigen. 
 • In de rest van het land gelden bovenstaande maatregelen niet: wel krijgt iedereen de raad om zijn contacten te beperken en indien mogelijk te telewerken. Ook zijn feesten, zoals huwelijksfeesten en studentenavondjes verboden. In restaurants mogen maar 6 mensen samen aan tafel zitten en zij moeten hun contactgegevens doorgeven.
 • Er komen geen beperkingen op het vlak van mobiliteit. Verplaatsingen tussen de regio's blijven toegelaten. De Fransen kunnen met Allerheiligen ook gewoon in eigen land met vakantie gaan, zolang ze de coronaregels maar respecteren.

Bekijk hieronder het verslag over de nieuwe maatregelen in Frankrijk uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...
 • Cafés en restaurants gaan dicht, ook coffeeshops en terrassen. Eten afhalen mag wel en ook hotels mogen openblijven. Na 20 uur mag niemand nog alcohol verkopen of in de openbare ruimte drinken of zelfs bij zich hebben.
 • Een huishouden mag nog maximaal 3 gasten per dag uitnodigen. Vriendengroepen mogen met niet meer dan 4 mensen samenkomen, zowel binnen als buiten en mits de nodige afstand. Groepen in binnenruimtes mogen niet groter dan 30 mensen zijn, bijvoorbeeld in de cultuursector of op congressen.
 • Publiek blijft verboden bij alle sportactiviteiten en kantines blijven gesloten. Kinderen tot 18 mogen blijven sporten in teamverband, maar competities worden stilgelegd. Mensen ouder dan 18 mogen individueel blijven sporten, in groepsverband mag het nog met 4 mensen samen op voorwaarde dat afstand houden mogelijk is.
 • Alle evenementen worden verboden. Het gaat zowel om openluchtconcerten over buurtbarbecues tot theaterfestivals.
 • Winkels mogen geen koopavonden meer organiseren en moeten verplicht sluiten om 20 uur. Die laatste regel geldt niet voor winkels die levensmiddelen verkopen, maar ook zij mogen dus na 20 uur geen alcohol meer verkopen. 
 • Thuiswerken blijft sterk aanbevolen. De regering zal met werkgevers en vakbonden samenzitten om te zien hoe dit strikter kan worden nageleefd.
 • Iedereen die plannen maakt om op reis te gaan naar het buitenland, krijgt het dwingende advies om niet naar landen met een rood of oranje reisadvies te trekken. België kleurt alvast helemaal oranje voor onze Noorderburen. In eigen land mogen mensen die niet tot eenzelfde huishouden behoren met maximaal 4 mensen op reis.
 • Wat mondmaskers betreft, wil de regering eerst nog een sluitende juridische regeling, maar eens die er is zal iedereen vanaf 13 jaar een mondmasker moeten dragen in binnenruimtes, ook in het onderwijs.

Bekijk hieronder het verslag over de nieuwe maatregelen in Nederland uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...
 • Duitsland verlaagt de grens waarboven een gebied geldt als risicogebied. Die grens lag eerst op 50 geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners gedurende 7 dagen, maar is nu verlaagd naar 35 geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners gedurende 7 dagen.
 • In gebieden met meer dan 35 geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners worden de maatregelen aangescherpt. Mondmaskers worden er verplicht op plaatsen waar de afstand niet kan worden gegarandeerd. Op privé-bijeenkomsten mogen niet meer dan 15 mensen aanwezig zijn.
 • In gebieden met meer dan 50 geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners gelden nog scherpere maatregelen. Cafés en restaurants moeten er dicht om 23 uur. Op privé-bijeenkomsten mogen niet meer dan 10 mensen aanwezig zijn.

Merkel: "Mijn zorgen zijn niet voorbij"

Duitsland is nog altijd een van de beste leerlingen in de Europese klas als het gaat om de aanpak van de coronacrisis. Het aantal besmettingen ligt er nog altijd een pak lager dan in ons land, Nederland en Frankrijk, maar het stijgt er de laatste dagen ook wel snel.

De verscherpte maatregelen komen er na een overleg gisteren tussen bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de 16 deelstaten, in een poging de corona-regels zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.

In Duitsland zijn het de deelstaten die beslissen over de coronamaatregelen, waardoor de regelgeving in de verschillende deelstaten erg kan verschillen.  

Bekijk hieronder het verslag over de nieuwe maatregelen in Duitsland uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Bondskanselier Angela Merkel zou meer heil zien in een centralere aanpak. Ze maakte er geen geheim van dat de aangescherpte maatregelen wat haar betreft niet ver genoeg gaan. "We zullen zien of de maatregelen die we nu hebben genomen zullen volstaan", zei ze na het overleg. "Maar mijn zorgen zijn niet weg na vandaag."

Meest gelezen