Radio 2

Oprichters Brailleliga geven hun naam aan plein in Sint-Gillis

In de Brusselse gemeente Sint-Gillis is een plein vernoemd naar de twee oprichters van de Brailleliga, Elisa Michiels en Lambertine Bonjean. Die oprichting dateert van 100 jaar geleden maar door de coronacrisis verloopt de verjaardag wat in mineur. 

Honderd jaar geleden richtten twee Brusselse vrouwen de Braillieliga op. Zowel Elisa Michiels als Lambertine Bonjean waren zelf blind. Elisa werkte als masseuse in het ziekenhuis van Elsene, Lambertine was leerkracht. Ze wilden een vrijwilligersvereniging oprichten om boeken om te zetten in brailleschrift. Uit dat initiatief ontstond de eerste bibliotheek voor blinden die uiteindelijk uitgroeide tot de Brailleliga, zoals we die vandaag kennen. 

Mooi eerbetoon

"Voor ons betekent dit erg veel", zegt Noëlla Jardin van de Brailleliga. "Dit is een mooi eerbetoon, zeker nu de liga 100 jaar bestaat." Meteen krijgen ook twee vrouwen een straatnaam. "Dat past perfect in de campagne Meer vrouw op straat en we zijn de gemeente Sint-Gillis daar ook dankbaar voor", gaat Noëlla Jardin verder.  Normaal zou de honderdste verjaardag van de Brailleliga dit jaar uitgebreid gevierd worden. Maar daar stak de coronacrisis een stokje voor. "Met de onthulling van deze naamplaat hebben we dit jaar dan toch nog een feestelijk moment beleefd", besluit Jardin. 

 

Meest gelezen