Coronabarometer, avondklok of verplicht telewerk? Wat staat er vandaag op de agenda van het Overlegcomité?

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land zit vanmiddag om 14 uur samen om de huidige coronacijfers te bespreken. En het lijkt zo goed als zeker te zijn dat de maatregelen opnieuw verstrengd zullen worden. Ontdek hier wat er allemaal op de agenda staat.

De nieuwe regels zijn "nog maar" een week van kracht, maar de roep om verstrengingen klinkt alweer luider. "We kunnen het niet meer aan, het is tijd voor drastische maatregelen", luidde gisteren de noodkreet van de coronacoördinator van de Brusselse huisartsenkring, Elisabeth Wallays.

Want, feit is: de cijfers kleuren bloedrood. "Beangstigend", noemde infectiologe Erika Vlieghe ze vorige week in "De zevende dag". Meteen werd ze bijgetreden door klinisch bioloog Herman Goossens. Gemiddeld worden nu elke dag bijna 5.500 nieuwe besmettingen vastgesteld. Er zijn al dagen met uitschieters naar 7.500 nieuwe gevallen. En viroloog Steven Van Gucht waarschuwde enkele dagen geleden dat we niet veraf zijn van de 10.000 besmettingen per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens blijven stijgen. 

Ook de politiek blijft niet blind voor de cijfers. Het Overlegcomité wordt om 14 uur samengeroepen in het Egmontpaleis in Brussel. In de vooravond zou er dan een persconferentie komen. Maar wat staat er allemaal op de agenda? 

Daar is ie dan: de "coronabarometer"

Op de laatste Veiligheidsraad van de vorige regering - op 23 september - kondigde toenmalig premier Sophie Wilmès (MR) aan dat er een "coronabarometer" zou komen, een instrument om de evolutie van de epidemie nauwgezet op te volgen en daar dan telkens aangepaste maatregelen aan te koppelen. Het principe is eenvoudig: verslechtert de situatie, dan worden de regels strenger, verbetert de situatie, worden ze soepeler. De barometer zou gebaseerd worden op het aantal besmettingsgevallen en het aantal hospitalisaties. 

De uitrol laat op zich wachten, maar we horen nu toch dat de barometer vandaag wellicht voorgesteld én goedgekeurd zou worden. 

In eerste instantie werd er gesproken over een kleurenbarometer met een groene, gele, oranje en rode fase. Maar daar lijken de politici nu toch vanaf gestapt te zijn - om geen verwarring te zaaien met de kleurencodes in het onderwijs, klinkt het. Volgens onze informatie zou er gewerkt worden met niveaus, gaande van niveau 1 tot en met niveau 4. Naar analogie met de terreurniveaus dus. 

De grote vragen waar we nog geen duidelijkheid over hebben: welke waarden worden aan de verschillende niveaus gekoppeld? welke maatregelen worden er aan welk niveau gekoppeld? Zal de barometer nationaal of regionaal werken? En in welk niveau zal ons land terechtkomen? Dat zullen we normaal gezien na het Overlegcomité weten. Hoe dan ook zullen de maatregelen altijd genomen worden door de politiek. 

Strengere maatregelen? En welke dan?

In de landen rondom ons zijn er intussen al strengere maatregelen afgekondigd. Nederland is sinds woensdag in "gedeeltelijke lockdown", in Frankrijk is de noodtoestand uitgeroepen en ook Duitsland scherpt de coronamaatregelen aan. Vraag is nu wat ons land doet.

Als we premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren in de Kamer hoorden, lijken er wel degelijk striktere maatregelen aan te komen. "Ik ben ervan overtuigd dat er extra maatregelen nodig zijn en we zullen die snel nemen", klonk het. 

Videospeler inladen...

Ook bij Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid (SP.A), klinkt eenzelfde geluid. "De situatie is hier ernstiger dan in Frankrijk en Nederland." Door strengere maatregelen te nemen hopen de ministers vooral om de scholen open te houden en de ziekenhuizen te vrijwaren, zodat de andere zorg kan blijven doorgaan. 

Het lijkt dus een wetmatige zekerheid te zijn dat er verstrengingen komen, de vraag die rest: om welke verstrengingen gaat het? Alles hangt vanaf nu samen met de barometer en in welke fase van die barometer we nu zitten. 

Eerst en vooral: de horeca. Worden cafés en restaurants gelijkgeschakeld? Op dit moment moeten cafés om 23 uur de deuren sluiten en mogen er maximaal vier mensen aan een tafeltje zitten. Op restaurant gelden ietwat andere regels, die mogen openblijven tot 1 uur 's nachts en daar mogen tien mensen aan een tafel zitten. Maar is het niet beter om in cafés en restaurants dezelfde regels te hanteren? Of komen er nog strengere regels of zelfs een sluiting? Komt er eventueel een avondklok?

Wat met het aantal nauwe contacten? Ook die vraag zou op tafel liggen, horen we. Nu mag iedereen maximaal drie nauwe contacten hebben, mensen die u mag knuffelen, zoenen en vastnemen. Vraag is of dat aantal van drie blijft of verder teruggeschroefd wordt (naar 1 bijvoorbeeld). 

Ook horen we dat een verplichting van telewerk - waar mogelijk - besproken zou worden en dat dat er zo goed als zeker zal komen. En ook de regels rond evenementen zouden opnieuw bekeken worden. 

Deze week werden op verschillende andere niveaus al verstrengingen doorgevoerd:

  • De scholen blijven voorlopig in code geel, het volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs gaat nog voor de herfstvakantie naar code oranje. 
  • Verschillende universiteiten en hogescholen zijn ook al naar code oranje overgeschakeld of gaan dat over enkele dagen doen.
  • Ook de sportwereld heeft code oranje gekregen. Concreet betekent dat dat alle indoorsporten, waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden, verboden zijn. 

Het Overlegcomité, de nieuwe Veiligheidsraad?

Het Overlegcomité, is dat nu de nieuwe Veiligheidsraad? Bij de vorige regering onder leiding van Sophie Wilmès leken de grote beslissingen altijd te komen na een Nationale Veiligheidsraad. Al was dat niet altijd zo. Bepaalde dringende beslissingen, denk aan de mondmaskerplicht in de winkels of de befaamde kleurencodes voor reisbestemmingen werden genomen door het Overlegcomité. Maar nu lijkt het over en uit met de Veiligheidsraad en is het voortaan het Overlegcomité dat de krijtlijnen van het coronabeleid in ons land uittekent. 

Vanwaar die ommezwaai? En is er eigenlijk veel verschil tussen de twee organen? De Veiligheidsraad werd in het leven geroepen na de aanslagen in ons land, op 22 maart 2016. Vooral de federale regering is daarin vertegenwoordigd en daarnaast kunnen er experten uitgenodigd worden, die dan advies geven. Het Overlegcomité daarentegen is een puur politiek orgaan dat de federale regering en de deelstaatregeringen samenbrengt. Het verschil lijkt miniem te zijn, want in beide organen zitten veelal dezelfde mensen. Maar volgens de regering is de Veiligheidsraad een "overbodige stap" en ook juridisch gezien lijkt de keuze voor het Overlegcomité logischer.

Wie zit er dan concreet rond de tafel? Uiteraard de premier van ons land, Alexander De Croo (Open VLD), de regionale minister-presidenten en zeker ook de ministers van Binnenlandse Zaken en van Volksgezondheid. Dat zijn respectievelijk Annelies Verlinden (CD&V) en Frank Vandenbroucke (SP.A). Vandaag zullen waarschijnlijk ook de federale vicepremiers en de vice-minister-presidenten aanwezig zijn. En ook de nieuwe coronacommissaris Pedro Facon zou mee rond de tafel schuiven. 

Meest gelezen