Plan klaar om kleiputten Terhagen te saneren: actiegroep niet tevreden

De actiegroep ‘Red De Kleiputten’ is niet tevreden met het plan dat goedgekeurd werd om de kleiputten van Terhagen in Rumst en Boom te saneren met zand van de Oosterweelwerken. De groep vindt dat niet alle putten gesaneerd moeten worden en ze is bang dat er te veel bos zal verdwijnen.

De kleiputten van Terhagen in Rumst en Boom werden vroeger gebruikt als asbest- en huisvuilstort. Het gebied van 55 hectare groot groeide daarna uit tot een mooi stuk groen, maar de aanwezige vervuiling moet wel dringend worden aangepakt.

"Ontoelaatbaar"

Om dat te doen heeft OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, een plan goedgekeurd. Volgens dat plan moeten drie vervuilde kleiputten gesaneerd worden met restgrond van de werken van de Oosterweelverbinding. Eén van die putten is vervuild met asbest, de andere twee met gipsstort en huisvuil.

De actiegroep ‘Red De Kleiputten’ is niet tevreden met dat plan. Zij vinden dat enkel de put met het asbestafval gesaneerd moet worden. “Om een oppervlakte van 10 hectare te saneren, zouden ze 55 hectare bos gaan kappen. Dat is buiten proportie”, zegt Leen Schamp van de actiegroep. “Zoveel natuur en bos vernietigen in deze tijden van klimaatopwarming, dat is ontoelaatbaar.”

Rechtbank

De actiegroep ‘Red De Kleiputten’ wil bekijken of het mogelijk is om de grond op een andere manier te saneren. Ze gaan hiervoor in gesprek met de Vlaamse Waterweg en de provincie Antwerpen, die eigenaar zijn van de grond. Als het plan wordt uitgevoerd zoals het nu voorligt, gaat de actiegroep naar de rechtbank.

Meest gelezen