Problemen bij autofabriek Nedcar: opdrachtgever BMW stopt productie in 2023

Slecht nieuws voor de autofabriek VDL Nedcar: opdrachtgever BMW beëindigt de autoproductie bij de fabriek in 2023. VDL Nedcar ligt vlak over de grens, in het Nederlands-Limburgse Born. Er werken enkele honderden Belgen. 

BMW zal vanaf 2023 geen auto’s meer produceren voor de autofabriek VDL Nedcar in Born. “We moeten nu een nieuwe klant vinden”, zegt vakbondsman Jean Wouters. “We gaan ervan uit dat dat moet lukken.” Toch hadden ze de stopzetting ergens zien aankomen. “Je ziet een aantal patronen terug in het model waarvan je denkt: "als dat maar goed gaat’”, vertelt Jean Wouters.  

Alle hens aan dek om een nieuwe klant aan boord te trekken

De ongerustheid is momenteel het grootste probleem. “Ik kan wel zeggen dat het goedkomt, maar deze mensen willen een toekomst”, gaat Jean Wouters verder. “De ouderen weten al hoe het werkt, maar we hebben ook een jongere generatie aan boord. Die jonge mensen vragen zich af of het nog wel zin heeft dat ze blijven.”

“Voor één opdrachtgever werken, is een groot risico”, geeft Jean Wouters toe. “De toekomst voor Nedcar is met verschillende klanten werken.” Maar er zijn veel factoren die meespelen, en ook de coronacrisis speelt een belangrijke rol. “We moeten iets kunnen ontwikkelen waardoor we mensen kunnen vinden én ook zekerheid kunnen geven." 

Belgische werknemers

VDL Nedcar heeft iets minder dan 5.000 werknemers. Ook enkele honderden Belgen, waarvan er veel van Ford zijn overgekomen. “En voor die mensen is dit natuurlijk een déjà-vuverhaal.” 

Meest gelezen