BELGA

Ronde van Vlaanderen zonder toeschouwers: "sweep team" rijdt voorop en controleert op samenscholingen

Door het coronavirus zijn toeschouwers tijdens de Ronde van Vlaanderen komende zondag niet toegelaten langs het parcours. Een "sweap team" zal daarom voorop rijden en samenscholingen signaleren aan de lokale politie. "Kijk naar je tv of luister naar je radio, want je kan de koers nergens beter volgen", zegt organisator Tomas Van Den Spiegel.

Nu zondag wordt 'Vlaanderens mooiste' gereden. De Ronde Van Vlaanderen gaat weer van start in Antwerpen. Alleen zijn toeschouwers deze editie jammer genoeg niet welkom langs het parcours. Die maatregel wordt genomen om de veiligheid van zowel de renners als het publiek te garanderen. 

Controles op samenscholingen

De organisatie van de Ronde roept dus op om de wedstrijd van thuis uit te volgen. "Het is van levensbelang voor het wielrennen en voor onze Vlaamse trots dat mensen deze zondag niet komen kijken", zegt organisator Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics. "Kijk naar je tv of luister naar je radio. Je kan de koers nergens beter volgen dan thuis." Wanneer je toevallig langs het parcours woont, mag je natuurlijk wel nog buiten staan. Weliswaar moet dit wel binnen je bubbel én met een mondmasker op. 

Het is van levensbelang dat mensen deze zondag niet komen kijken

Tomas Van Den Spiegel, Flanders Classics

De start van de Ronde wordt dit jaar ook uitzonderlijk op het Steenplein in Antwerpen gegeven en niet op de Grote markt, omdat die moeilijker hermetisch af te sluiten is. "We willen de start aan het zicht onttrekken, zodat fans zich niet laten verleiden om te komen kijken", aldus Van Den Spiegel.

Om te controleren dat er geen toeschouwers komen kijken, zal er een zogenoemd "sweep team" voor de fietserskaravaan rijden. Dat team zal samenscholingen spotten en die signaliseren naar de lokale politie. "Die zal de mensen naar huis sturen of zelfs beboeten", klinkt het.

Start in Antwerpen zonder publiek

De maatregelen staan in een schril contrast met de vorige jaren. Toen betekende de start van de Ronde telkens een groot feest in de stad Antwerpen, waarvoor duizenden toeschouwers kwamen opdagen. "Het is niet fijn dat er dit jaar niemand kan komen kijken. Als stad zouden we ook liever een groter publiek zien", zegt schepen van Sport, Peter Wouters (N-VA). "Maar we moeten onze koers ook verzorgen wanneer het even moeilijker gaat. Volgend jaar geven we er zeker weer een lap op", besluit hij.

De Ronde Van Vlaanderen wordt zondag vanaf 9 uur 's ochtends uitgezonden op Eén. De start is voorzien aan het Steenplein in Antwerpen. De finish bevindt zich, na 241 km, in Oudenaarde.   

Meest gelezen