Waarom is net de kleur rood synoniem met gevaar en problemen?

Naar "rode" landen op de coronakaart gaat u best niet op reis, en de Universiteit Gent gaat binnenkort in code rood in verband met het coronavirus. Waarom staat de kleur rood zo vaak symbool voor gevaar en problemen? Professor marketing en consumentengedrag Malaika Brengman (VUB) over de betekenis van de kleuren van de regenboog.

"Dat zijn associaties die ons aangeleerd zijn en ingebakken zitten in ons brein", zegt Brengman in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Enerzijds is het duidelijk voor de mensen, anderzijds zit er ook meer achter."

Rood brengt meer prikkeling en spanning teweeg en trekt meer aandacht

Professor Malaika Brengman (VUB)

"Kleuren hebben een fysiologisch effect op onze emotie", legt Brengman uit. "Rood is daarbij een langegolflengtekleur. Dat brengt meer prikkeling en spanning teweeg en trekt meer aandacht." Langegolflengtekleur, zei u? Malaika Brengman verwijst naar de prisma uit de lessen fysica, waarbij je een regenboog ziet als licht door die prisma wordt gefilterd. "Die kleuren zijn gerangschikt van korte- en langegolflengtekleuren. Dat heeft te maken met de manier waarop kleuren zich door de lucht verplaatsen." Paars en blauw hebben een kortere golflengte, maar rood de langste.

"Er is ook een visueel aspect", aldus Brengman. "Door de lange golflengte kan rood zich het verst verplaatsen in de lucht." Handig is dat voor bijvoorbeeld verkeerssignalisatie of het mistlicht van je auto.  

Er zijn ook associaties met bloed en agressie

Professor Malaika Brengman (VUB)

Maar rood kan ook negatief zijn. "Er zijn ook associaties met bloed en agressie, dus met waarschuwingen voor gevaar", legt Brengman uit. "Dat is aangeleerd, maar het kan ook biologisch ingebakken zijn." Denk maar aan bepaalde diersoorten die een rode kleur laten zien om te tonen dat ze op het punt staan aan te vallen."

Rood heeft lang niet overal een negatieve connotatie: in China bijvoorbeeld is het net een heel populaire kleur. Ook de context kan mee bepalen: als je een rode zak chips ziet, weet je automatisch dat het om chips met zout gaat.

Beluister hieronder het gesprek met Malaika Brengman:

Meest gelezen