Stad Mechelen

Al 11 huurders uit sociale woning gezet wegens fraude: " Rotte appels moeten eruit"

In Mechelen zijn op één jaar tijd al 11 huurders door een rechter uit hun sociale woning gezet. Ze hielden zich niet aan de voorwaarden waaraan je moet voldoen om een sociale woning toegewezen te krijgen. Sinds een jaar werkt sociale huisvestigingsmaatschappij Woonpunt Mechelen samen met de lokale politie om fraude bij sociale woningen sneller op te sporen.

Een jaar geleden tekende sociale huisvestigingsmaatschappij Woonpunt Mechelen en de lokale politie een samenwerkingsprotocol. Samen gaan ze mensen die domiciliefraude plegen, opsporen en voor de rechter brengen.

 “Domiciliefraude wil zeggen dat je een sociale woning van Woonpunt Mechelen huurt, maar dat je die onderverhuurt aan iemand anders en eigenlijk ergens anders woont”, zegt Arthur Orlians, voorzitter van Woonpunt Mechelen. “Het kan ook zijn dat je iemand bij je laat inwonen en dat niet aangeeft, waardoor je huurprijs niet stijgt.”

30 dossiers

Door het samenwerkingsprotocol kan Woonpunt Mechelen de politie inlichten wanneer ze een vermoeden heeft dat er gefraudeerd wordt. “Als we brieven sturen en er komt geen antwoord op, dan kan de politie voor ons een kijkje nemen. Ook een wijkagent die vermoedens van fraude heeft, kan ons verwittigen. Samen stellen we dan een dossier op en dat brengen we naar de rechtbank."

Op één jaar tijd werden al zo’n 30 dossiers opgesteld. Elf huurders werden uit hun sociale woning gezet. “Dat zijn straffe resultaten. Natuurlijk is het beter als we niemand voor de rechter moeten brengen, maar die rotte appels moeten er echt uit”, aldus Orlians.

Meest gelezen