Speelgoedmuseum Mechelen kijkt uit naar zomer 2022: nieuwe stek in nieuw stationsgebouw en 40ste verjaardag

Het Speelgoedmuseum in Mechelen zal voortaan onderdak krijgen in het groot station van Mechelen en niet aan het station van Nekkerspoel, waar het nu zit. De verhuizing zal plaatsvinden in de zomer van 2022. Het museum viert dan ook zijn 40-jarig bestaan.

"Wij verhuizen van het station Nekkerspoel naar het grote station van Mechelen", kondigt voorzitter van de raad van bestuur Bart Stroobants trots aan op Radio 2 Antwerpen. "Ze zijn dat volledig aan het renoveren, en in die nieuwbouwoperatie zit een fantastische ruimte die wij in concessie gekregen hebben van de NMBS."

De ligging is voor ons heel belangrijk omdat wij volop inzetten op duurzame mobiliteit

De goede relatie tussen de NMBS en het Speelgoedmuseum is niet verrassend. Het museum ontvangt namelijk regelmatig scholen en gezinnen met kinderen die met de trein willen komen. "Dat wordt nu nog gemakkelijker, omdat we letterlijk onder de sporen zullen zitten", zegt Stroobants.

Beperkter in omvang maar een straffer verhaal

Het nieuwe museum krijgt twee verdiepingen en de totale oppervlakte zal 3.500 m² bedragen. "Dat is niet groter dan het huidige gebouw, maar we gaan het wel grootser aanpakken met een nieuw museaal verhaal", legt Stroobants uit.

"Een speelgoedmuseum is heel belangrijk voor het publiek, omdat het een heel toegankelijke collectie heeft. Iedereen heeft in zijn leven ooit gespeeld of speelt misschien nog. Daarom willen we een museum zijn met een maatschappelijk doel, waar kinderen voor de eerste keer in hun leven komen en ervaren dat een museumbezoek heel tof kan zijn. Zo krijgen ze hopelijk de smaak te pakken om later nog vele andere musea te bezoeken", besluit Bart Stroobants.

Het nieuwe Speelgoedmuseum zal opengaan in de zomer van 2022. Het wordt dan ook 40 jaar.

Meest gelezen