Premier De Croo: "Snel extra maatregelen nemen", minister Vandenbroucke: "Situatie erger dan in Nederland en Frankrijk"

Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) moet ons land extra maatregelen nemen om het stijgend aantal coronabesmettingen af te remmen. Dat heeft hij duidelijk gemaakt in de Kamer. Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vindt dat er actie moet ondernomen worden. "De situatie is hier ernstiger dan in Nederland en Frankrijk", zei hij. Morgen komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land samen over bijkomende coronamaatregelen. 

Vorige vrijdag zijn al strengere maatregelen in werking getreden. "We zullen daar de komende dagen het effect van zien", aldus de premier. "We mogen een vertraging van de groei van het aantal besmettingen verwachten. Maar het zal om een vertraging gaan, het zal nog steeds een groei zijn.

"Daarom ben ik ervan overtuigd dat er extra maatregelen nodig zijn", stelt De Croo. "Het zullen noodzakelijke maatregelen zijn die we snel zullen nemen." Morgen staat er een Overlegcomité gepland tussen de verschillende regeringen in ons land om striktere maatregelen te bespreken. De maatregelen zijn noodzakelijk om de druk op de ziekenhuizen onder controle te houden, zegt De Croo.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) voegde daar aan toe: "We staan voor een zeer ernstige situatie. Ze is veel ernstiger dan vorige week. De situatie is hier ernstiger dan in Frankrijk en Nederland". Dat zijn twee landen waar momenteel strengere maatregelen gelden dan bij ons.

"In zulke omstandigheden moet men actie ondernemen, maar niet improviseren", dixit Vandenbroucke. Welke maatregelen er concreet op tafel liggen van het Overlegcomité morgen, wil de minister niet zeggen. "Ik doe geen aankondigingspolitiek."

Bekijk de tussenkomst van premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer van Volksvertegenwoordigers (lees verder onder video): 

Videospeler inladen...

Nieuwe teststrategie in de maak

De nieuwe besmettingsgolf in ons land legt ook een druk op de testcapaciteit. Er is aan een werkgroep, onder leiding van professor klinische biologie Herman Goossens, gevraagd om een nieuwe teststrategie uit te werken. Die zou tegen het einde van het weekend klaar moeten zijn. Dat heeft minister Vandenbroucke verklaard in de Kamer.

De teststrategie moet vastleggen welke testen waar in welke hoeveelheden ingezet zullen worden, zei Vandenbrouke. Het gaat dan zowel om sneltesten, speekseltesten als PCR-testen. Daarbij moet rekening gehouden worden met het aanbod op de internationale markten. Aangezien de coronacijfers ook in andere landen stijgen, neemt de vraag naar testmateriaal ook daar toe.

Bekijk de tussenkomst van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in de Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen