Vlaamse woonzorgcentra krijgen vrijdag en in weekend 1.000 extra coronatests

De Vlaamse woonzorgcentra kunnen op vrijdag en in het weekend 1.000 extra tests uitvoeren. Even leek het erop dat de woonzorgcentra morgen geen extra tests zouden kunnen doorsturen naar de laboratoria, omdat de federale testcapaciteit bereikt was. Maar Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft bijkomende coronatests gevraagd en gekregen. "Het is essentieel dat we het testen bij de meest kwetsbaren kunnen verderzetten."

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) bond vanmorgen de kat de bel aan met in de hand een e-mail van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Daarin staat dat de Vlaamse woonzorgcentra morgen geen extra tests kunnen aanvragen omdat de federale testcapaciteit volledig benut is. Het gaat hier dan over de capaciteit om de uitgevoerde tests te analyseren.

Elke dag gaat namelijk een deel van die federale capaciteit naar de gewesten. Vlaanderen kan zo elke dag 4.000 uitgevoerde tests doorsturen naar de laboratoria, op vrijdag en in het weekend zijn dat er 3.000. Daar bovenop kunnen bijkomende tests aangevraagd worden indien nodig, in het geval van een grote uitbraak bijvoorbeeld, maar omdat de federale testcapaciteit morgen volledig benut zal zijn, bleek dat voor morgen niet meer het geval te zijn.

"Dit kan gewoon niet", zegt Parys. "Op die manier laat de federale regering onze bewoners en onze helden van de zorg in de woonzorgcentra in de steek." "Dit is zeer vervelend voor het personeel en de bewoners van Vlaamse woonzorgcentra die nu een dag langer in onzekerheid blijven", zegt ook Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "We dringen aan op een zo hoog mogelijke capaciteit, zodat we aan alle aanvragen kunnen voldoen, maar we zijn afhankelijk van anderen."

Bekijk hieronder het verslag over extra testcapaciteit voor woonzorgcentra uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het is absoluut essentieel dat het testen bij de meest kwetsbaren verdergezet kan worden. Dit moet dé prioriteit zijn bij testen

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke laat weten dat er intussen "intensief overleg" is geweest met het federaal testplatform en Vlaanderen voor morgen bijkomende tests voor de woonzorgcentra heeft aangevraagd. Dat gebeurde woensdagavond al. Daardoor zal Vlaanderen morgen en in het weekend 4.000 tests kunnen doorsturen naar de laboratoria, 1.000 meer dus dan normaal. Ook volgende week vrijdag en in het weekend is dat al het geval.

Het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) bevestigt aan Belga dat er woensdagavond door Vlaanderen meer testen zijn gevraagd. "En we hebben federaal onze verantwoordelijkheid genomen. We hebben die bijkomende tests gisterenavond gezocht en gevonden. Vlaanderen kan zowel vrijdag als zaterdag rekenen op 1.000 extra testen", legt woordvoerder Arne Brinckman uit. "We doen federaal ons uiterste best om tegemoet te komen aan de vragen van de regio's en we springen bij waar mogelijk", klinkt het.

Het kabinet-Vandenbroucke benadrukt nog dat de testcapaciteit voortdurend verhoogd wordt. Momenteel is sprake van zo'n 60.000 testen per dag voor heel België. Het is de bedoeling om dat aantal verder op te trekken naar 100.000 testen per dag tegen het einde van het jaar.

"Stop de chaos"

Beke wijst er op dat het "absoluut essentieel is dat het testen bij de meest kwetsbaren verdergezet kan worden". "Dit moet dé prioriteit zijn bij testen." Parys reageert tevreden op de extra tests, maar vraagt meer garanties. "Dit is goed nieuws voor morgen. Maar ik vraag garanties voor elke dag van de volgende weken. Ik wil dat iedere bewoner van een woonzorgcentrum en ieder personeelslid getest kan worden wanneer daar reden toe is."

Parys hekelt ook de "chaos" die er heerst. "Gisterenavond iedereen vertellen dat er geen testen zijn, deze ochtend bevestigen dat het testen morgen niet zal lukken en nu die boodschap weer 180 graden bijstellen is onnodig onrust creëren bij mensen die zich nu moeten kunnen focussen op zorg", klinkt het. Ook de SP.A hekelt het communicatiebeleid van Beke, die onnodig paniek zou hebben gecreëerd.

Meest gelezen