De oproerpolitie is massaal aanwezig in Bangkok om de demonstranten uiteen te drijven.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Thaise regering legt met nooddecreet massale protesten tegen premier en monarchie aan banden

De Thaise regering heeft vanochtend hard opgetreden tegen de massale protesten die al maanden aan de gang zijn. Door samenscholingen te verbieden, wil de regering demonstraties praktisch onmogelijk maken. De leiders van de protestbeweging zijn opgepakt. In Thailand wordt al maanden geprotesteerd tegen de premier en voor een hervorming van de monarchie.

Antiregeringsbetogers hadden in Bangkok een kamp opgezet voor het kantoor van de Thaise premier Prayuth Chan-ocha en wilden er de nacht doorbrengen. Demonstranten hadden ook de koninklijke autocolonne gehinderd. 

De oproerpolitie greep in en honderden agenten dreven de demonstranten uiteen. Op televisie kondigde de politie een nooddecreet van de regering aan om "de rust te bewaren". Samenscholingen van meer dan vijf personen zijn in Thailand voortaan verboden. 

(Lees voort onder de afbeelding.)

Antiregeringsdemonstranten hadden een kamp opgezet voor het kantoor van de Thaise premier in Bangkok.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Tegen regering en monarchie

Al maanden komen bijna dagelijks demonstranten op straat in Thailand. De beweging wordt geleid door studenten. Ze eisen het aftreden van premier Prayuth Chan-ocha, de voormalige leider van de militaire junta.

Ook willen de betogers een nieuwe grondwet en dat de monarchie wordt hervormd, een groot taboe in Thailand.  Kritiek op de monarchie kan je in Thailand lange celstraffen opleveren. Woensdag kwamen de protesten tot een voorlopig hoogtepunt. Donderdagochtend vroeg werden protestleiders Arnon Nampa en Panupong Jadnok opgepakt.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het studentenprotest is het grootste in jaren in Thailand. Het begon in februari toen een nieuwe pro-democratische oppositiepartij verboden werd. De partij was bijzonder populair bij jongeren, en haalde bij de parlementsverkiezingen vorig jaar een derde van de zetels binnen. 

In juni wakkerde het protest opnieuw aan, toen activist Wanchalearm Satsaksit verdween in zijn ballingsoord Cambodia. De demonstranten beschuldigen de Thaise regering van zijn ontvoering.

Nooddecreet

Met de maatregelen willen de Thaise autoriteiten voorkomen dat de betogingen escaleren. In het document waarin het samenscholingsverbod werd toegelicht, staat dat er bovendien een verbod geldt op de publicatie van nieuws of online berichten die "angst kunnen veroorzaken" of invloed kunnen hebben op de nationale veiligheid of het moreel van het volk. Volgens het document kan de regering ook de toegang tot bepaalde plekken verbieden.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen