Hostellerie Saint Nicolas

Tweesterrenchef kookt recepten van bijna eeuw geleden: “We volgen het eerste kookboek van Boerinnenbond”

Vanavond gaan 2 topchefs van tweesterrenrestaurant Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge koken met recepten van na de eerste wereldoorlog. Ze doen dat naar aanleiding van een tentoonstelling over het leven na de eerste wereldoorlog In het Yper Museum.

Franky Vanderhaeghe en zijn zoon bereiden vanavond enkele gerechten uit het allereerste kookboek van de Boerinnenbond uit 1927. De recepten zijn dus bijna 100 jaar oud. De mensen aten toen uiteraard anders. Velen waren arm en er was veel voedselschaarste vlak na de oorlog.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Armoede

Ze aten het meest ui, aardappelen, prei en verloren brood. Maar ook vlees stond op het menu. “Maar dat kwam ingevroren toe met de trein”, zegt Vanderhaeghe. “Dat waren de eerste markten die er toen waren. Nadien is de markt beginnen te floreren. Voor verse groenten moesten ze te voet naar Roeselare en Poperinge gaan.” Kruiden in die tijd waren postelein, peterselie en peper en zout. “Maar zeker geen exotische kruiden en citroen of zo. Ze gebruikten dan wel azijn om iets te pimpen.”

Vanderhaeghe zal enkele gerechten klaarmaken samen met zijn zoon. “We zullen ze niet exact kopiëren. Ik zal bijvoorbeeld peterseliesaus maken. Dat was gewoon peterselie met gebruinde boter. Maar wij zullen er dan een coulis van maken. We maken ook een soep van aardappel met geprakte selder. Maar wij gaan die mixen en wat beter afkruiden.”

Alles is al volgeboekt voor vanavond. “Het was een enorm succes, misschien komt er wel een vervolg, dat weet ik nog niet”, besluit Vanderhaeghe. 

Meest gelezen