Unicef: "Miljoenen mensen kunnen handen niet wassen met zeep"

Over de hele wereld hebben miljoenen mensen geen toegang tot een plaats waar ze hun handen met zeep kunnen wassen, hoewel dat van cruciaal belang is in de strijd tegen besmettelijke ziektes zoals COVID-19. Dat zegt het VN-kinderfonds Unicef naar aanleiding van de internationale dag van het handen wassen.

"De pandemie heeft de kritieke rol van handhygiëne benadrukt bij ziektepreventie", aldus Kelly Ann Naylor van Unicef. "Het handen wassen met zeep blijft buiten bereik voor miljoenen kinderen." Ze vindt het onaanvaardbaar dat de meest kwetsbare gemeenschappen de meest eenvoudige methodes om zichzelf en hun naasten te beschermen niet kunnen gebruiken. "We moeten onmiddellijk handelen om het handen wassen met zeep toegankelijk te maken voor iedereen, overal, nu en in de toekomst."

Volgens de laatste VN-schattingen hebben drie op de vijf mensen wereldwijd basisfaciliteiten om de handen te wassen. Veertig procent van de wereldbevolking, of 3 miljard mensen, heeft geen voorziening om de handen thuis te wassen met water en zeep. In de minst ontwikkelde landen heeft bijna drie vierde van de bevolking dat niet.

Voorts heeft 43 procent van de scholen geen voorziening om de handen met water en zeep te wassen, waardoor 818 miljoen kinderen op schoolleeftijd zijn getroffen. In de minst ontwikkelde landen gaat het zelfs om zeven op de tien scholen.

In de zestig landen die het grootste risico lopen op gezondheids- en humanitaire crisissen door het virus, hebben een miljard mensen thuis geen basisvoorzieningen voor het wassen van de handen met water en zeep. Ongeveer de helft van hen zijn kinderen. In die landen hadden drie op de vier kinderen die basisvoorziening niet op school bij het begin van de uitbraak.

Meest gelezen