"Lessen op campus zijn plezante manier om door semester te gaan": studenten in Gent teleurgesteld over code rood 

De studenten van de Universiteit Gent reageren gelaten, maar teleurgesteld op de beslissing om vanaf 26 oktober weer online lessen te krijgen. Ze zullen vooral de sociale contacten missen. De UGent schakelt op 26 oktober als eerste onderwijsinstelling over op code rood. Vanaf dan zullen er geen lessen meer doorgaan op de campussen. Voor praktijklessen wordt wel een uitzondering gemaakt. Met deze maatregel wil de UGent de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. 

Vanaf maandag 26 oktober zullen de campussen van de Universiteit Gent er voor minstens een maand verlaten bij liggen. Door de stijgende coronacijfers heeft de universiteit als eerste onderwijsinstelling beslist om op deze datum in ‘code rood’ te starten. Theorielessen zullen vanaf dan uitsluitend op afstand en online gegeven worden. Praktijklessen zullen wel op de campus kunnen doorgaan, maar moeten in kleine groepjes georganiseerd worden. “De maatregel gaat pas over tien dagen in, zodat studenten en lesgevers de tijd hebben om zich zowel mentaal als praktisch voor te bereiden,” vertelt rector Rik Van De Walle in Start Je Dag bij Radio2 Oost-Vlaanderen.

"We hadden het verwacht"

Heel wat studenten hadden de nieuwe maatregel verwacht. Zowat alle studenten begrijpen de beslissing en reageren gelaten. Sara die taal- en letterkunde studeert had deze verstrenging zien aankomen: “Wij zaten al in oranje terwijl al de rest in geel zat. Dus nu iedereen naar oranje gaat, dacht ik wel dat wij rood zouden worden. Ik vrees dat het nog tot december zal duren en ik vermoed dat de examens ook weer online zullen zijn. Ik zie het niet zo positief in.”

De universiteit is er om te leren, maar ook om vrienden te maken en dat is moeilijk als je thuis moet blijven. Paulien zit in het eerste jaar sinologie en hoopt dat ze af en toe toch nog naar de les kan gaan om haar uitspraak te oefenen. Gaëlle is nog volop bezig te wennen aan de universiteit en zal de lessen missen. "Ik heb al maar een halve dag les, dat wordt nu niets meer. Ik kom naar de les om toch nog het gevoel te hebben dat in aan de universiteit studeer." 

Jammer voor sociale contacten

"Feestjes, wat zijn dat?", vraagt Ide lachend. Hij studeert het derde jaar in Gent en werd wakker met het bericht over code rood. Hij had nooit gedacht dat zijn studentenleven zo "in het water zou vallen". Hij twijfelt eraan of de haard van de besmettingen wel aan de universiteit moet gezocht worden, want "we volgen al maar met 20 of 30 studenten les." 

David vindt het dan weer jammer voor de studentenverenigingen. Die probeerden dingen coronaproof te organiseren, maar dat valt nu weer stil. "Voor de sociale contacten is dat een grote klap.” 

Vrienden maken, vindt ook Cecilia een belangrijk deel van het studentenleven. "We hebben al zo weinig les op de campus, ik ben nog maar 2 keer geweest. Ik ken niemand van mijn richting."

Samuel vindt code rood niet nodig. “De afstand wordt bewaard in de auditoria, studenten zitten ver uit elkaar. De lessen op de campus zijn iets waar veel studenten aan vasthouden om toch nog op een plezante manier door het semester te gaan.”

Ook ouders zijn bezorgd

Ook de ouders van studenten delen hun bezorgdheid, maar begrijpen de verstrengde maatregelen. “Er gingen al veel lessen online door, maar nu wordt alles online gegeven. Toch lijkt het mij goed om af en toe nog eens naar de campus te gaan, zodat ze gemakkelijker contact kunnen leggen met docenten en medestudenten. Dat valt volledig weg bij afstandsonderwijs”, getuigt Karin Lenoir. Haar dochter Laurence startte dit academiejaar aan de UGent en zit voor het eerst op kot. “Tijdens de vorige lockdown zat ze in haar laatste jaar middelbaar. Ik merkte toen dat ze het soms moeilijk had met de afstand en de online lessen. Nu zit ze in Gent en weet ik niet meer wat er in haar omgaat.”

Meest gelezen