THOMAS_VERFAILLE

UZ Gent: geen nieuwe niet-dringende opnames volgende week om plaats te maken voor coronapatiënten

Het UZ Gent zal vanaf volgende week alleen nog dringende opnames doen. Het vraagt alle artsen om geen nieuwe patiënten te laten opnemen voor niet-dringende ingrepen of behandelingen. Zo wil het UZ meer personeel vrijmaken voor COVID-19-patiënten. Door het stijgende aantal coronabesmettingen zijn meer en meer ziekenhuisbedden én dus personeel nodig. Intussen moeten ziekenhuizen op intensieve verzorging 25 procent van de bedden voor hen vrijhouden.

Om meer personeel te kunnen inzetten voor COVID-19-patiënten, zullen er volgende week in het UZ Gent geen nieuwe opnames meer gepland worden. De vraag aan de dokters geldt voorlopig voor één week. Zo kan het UZ zien hoeveel personeel er daardoor vrijkomt voor COVID-19-patiënten. Daarna bekijkt het UZ welke gevolgen de maatregel heeft, en of er een verlenging nodig is. Ook de capaciteit op de intensieve verzorging kan daar wel bij varen. Die afdeling moet 1 op de 4 bedden vrijhouden voor COVID-19-patiënten. 

20 à 25 bedden extra

Momenteel liggen er in het UZ Gent 24 coronapatiënten, 12 onder hen hebben intensieve verzorging nodig. Gisteren opende het ziekenhuis een tweede COVID-afdeling met 9 kamers  voor mensen die geen intensieve verzorging nodig hebben. Om genoeg personeel te hebben voor nieuwe COVID-19-patiënten, mogen dokters geen nieuwe opnames meer plannen voor volgende week.

Karlien Wouters van het UZ Gent: "Zo zouden we in het hele ziekenhuis 20 à 25 bedden kunnen vrijhouden, en kunnen we het personeel meer inzetten op de COVID-afdeling. Het gaat om een lichte maatregel voor 1 week. Daarna bekijken we of we effectief een verschil zien in de inzet van personeel voor COVID-19-patiënten. Als het nodig is kunnen we daarna ook nog zo blijven werken. Het kan ook de capaciteit op de intensieve verzorging wat verhogen." De overheid vraag de ziekenhuizen om voortaan 25 procent van de bedden op intensieve verzorging vrij te houden voor coronapatiënten. Voor het UZ Gent zijn dat 18 bedden. 

Geplande ingrepen gaan wel door

De niet-dringende ingrepen die al gepland zijn vanaf volgende week kunnen wel nog doorgaan. Wie volgende week een afspraak heeft in het UZ Gent, wordt daar dus zeker verwacht. 

Voor kinderen en jongeren met corona is er plaats voorzien in het Kinderziekenhuis, maar momenteel zijn er daar geen besmette patiënten. 

Meest gelezen