Van haar tot pruik: hoe een geknipte paardenstaart in een pruik van een kankerpatiënt belandt

Begin deze week liet Kirsten Simons, journalist bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel, haar haar knippen voor het goede doel: mensen steunen die door kanker en de daaropvolgende chemotherapie een pruik dragen. Maar wat gebeurt er als de paardenstaart geknipt is? Waar gaan de haren dan heen?  Kirsten Simons volgde in een reportagereeks de hele procedure, die eindigt bij de pakkende getuigenis van Carla die door borstkanker haar haar verloor en het taboe doorbreekt over het dragen van zo'n haarstuk.

1. Radio 2-journaliste laat haar knippen wanneer vriendin kanker krijgt

Sophie, een goede vriendin van Kirsten, kreeg in september 2013 de diagnose borstkanker. Het was meteen duidelijk: een borstamputatie en preventieve chemotherapie met haarverlies tot gevolg. “Ze was toen net 30 jaar geworden. Het was een enorme shock, je verwacht niet dat zoiets bij zo iemand jong kan gebeuren”, zegt Kirsten. “Bovendien is de moeder van een andere goede vriendin aan borstkanker overleden. Het was dus maar een kleine moeite om mijn haar te laten groeien. Zo draag ik toch een beetje mijn steentje bij voor lotgenoten van Sophie.” Kirsten haar paardenstaart van 35 centimeter gaat eraf en wordt via de post naar Think Pink gestuurd.

Het volledige verhaal lees je hier. 

Videospeler inladen...

2. "Geef om Haar” zamelde al 173.000 paardenstaarten in

In 2008 startte Think Pink met de actie “Geef om haar”. Iedereen die wil, kan zijn of haar haar doneren voor het goede doel. De paardenstaart moet wel minstens 30 centimeter lang en gezond zijn. De actie blijft een succes, want sindsdien zijn al 173.000 paardenstaarten ingezameld. “In het begin dachten we dat het een actie ging zijn die maar voor een bepaalde tijd zou lopen, maar de postzakken met haar blijven maar binnenkomen”, zegt Heidi Vansevenant, voorzitter en oprichtster van Think Pink. “Maar goed ook, want 60 procent van de vrouwen vindt haarverlies het meest pijnlijke en ingrijpende aspect van hun ziekte.”

Het volledige verhaal lees je hier. 

3. In het sorteercentrum voor mensenhaar

De postzakken vol haar worden vanuit het hoofdkantoor van Think Pink verdeeld over verschillende sorteercentra, "Duinhelm" in Oostende is daar één van. In het centrum sorteren mensen met voornamelijk een verstandelijke beperking het haar op lengte en op kleur. Als dat gebeurd is, vertrekken de staarten in zakken van 5 kilogram terug naar Think Pink. Daar worden de haren verkocht aan producenten van haarwerken. De prijs voor een kilogram haar ligt tussen de 120 tot 350 euro. Hoe langer de paardenstaarten, hoe duurder het haar. 

Het volledige verhaal lees je hier.

Videospeler inladen...

4. Zeven weken knopen voor één pruik

In België zijn er nog amper pruikenmakers, het knopen van het haar gebeurt tegenwoordig vooral in Aziatische landen. “De mensen daar kunnen bijna blindelings knopen”, zegt Willy Dewit, adviseur in haarwerken. “Bovendien hebben ze veel geduld, fijne vingers en enorm goede ogen. En het drukt natuurlijk ook de kosten, hoewel ze een fair loon krijgen.” Eén persoon is al gauw zeven weken bezig om een pruik te knopen. Bij Willy worden de pruiken dan nog bijgeknipt, naar wens van de klant.  

Het volledige verhaal lees je hier. 

5. Carla heeft borstkanker en draagt een pruik

Carla kreeg dit jaar de diagnose borstkanker. Door de chemotherapie verloor ze haar haar en draagt ze nu een haarwerk. Nog altijd rust er een soort taboe op een pruik, maar met een kaal hoofd rondlopen ziet Carla helemaal niet zitten: "Er zijn vrouwen die de straat opgaan met een kaal hoofd, maar ik wil dat niet. Ik weet dat er dan mensen naar me zullen kijken en ik wil niet graag opvallen als ik ga winkelen ofzo. Als ik weet dat ik andere mensen zal zien, draag ik dus altijd mijn haarwerk. Het draagcomfort is trouwens boven verwachting.”

Het volledige verhaal lees je hier. 

Videospeler inladen...

6. Alles wat je wil weten over een pruik

Natuurlijk is een pruik dragen voor niemand een pretje, maar gelukkig bestaan er de laatste jaren erg mooie pruiken waarbij je het verschil met echt haar niet meer ziet. Maar hoe onderhoud je zo’n pruik? Kan je ermee zwemmen of douchen? En bestaan er ook pruiken met grijs haar? 

De antwoorden lees je hier.  

Meest gelezen