Vlaamse quinoa, boer en burger dicht bij elkaar en aandacht voor lokaal: minister Crevits werkt voedselstrategie uit

We mogen best wat trotser zijn op de voedingsproducten van bij ons en meer belang hechten aan de producten die rechtstreeks van bij onze boeren komen. Dat is de boodschap van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) op deze Wereldvoedseldag. Crevits bouwt daarom aan een "Vlaamse voedselstrategie" die de hele voedselketen in Vlaanderen de komende jaren duurzamer en innovatiever moet maken. 

Naast de droogte dit jaar bracht ook de internationale coronacrisis meer onzekerheid en moeilijkheden met zich mee voor de land- en tuinbouwers. De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw gaat er in het najaar van 2020 dan ook duidelijk op achteruit.

"Maar wat wel positief is, is dat heel veel mensen de voorbije maanden het belang van lokale voeding herontdekt hebben", stelt minister Crevits vast. "Dat stemt mij hoopvol en dat is ook de reden waarom ik absoluut die verhoogde aandacht wil vasthouden en nog wil doen toenemen."

Crevits wil daarom een Vlaamse voedselstrategie ontwikkelen, gebaseerd op vier pijlers. "We willen de boer en de burger dichter bij mekaar brengen, mensen opnieuw doen nadenken vanwaar hun voedsel komt. De voedseleconomie moet ook veerkrachtig zijn, de boeren moeten een eerlijke prijs krijgen. Daarnaast moet er veel aandacht zijn voor de duurzaamheid, op welke manier producten tot bij ons komen. En ook gezonde voeding is een aandachtspunt", legt de minister uit. 

Quinoa, appelen en peren

Crevits wil dat er ook geïnoveerd wordt. Wellicht heeft u al eens gehoord van quinoa, een Zuid-Amerikaans gewas dat in Europa de laatste jaren steeds populairder is geworden als "superfood". "Op dit ogenblik zijn we aan het zoeken hoe je nieuwe plantaardige eiwitten zoals quinoa bij ons rendabel kan produceren", zegt minister Crevits. "Heel veel mensen zijn geïnteresseerd om quinoa te eten, maar ze weten meestal niet dat dat van heel ver komt. Als we erin zouden slagen om de boeren van hier rendabel quinoa te laten produceren, maken we een grote sprong inzake duurzaamheid."

Maar daarnaast mogen we ook trotser zijn op de Vlaamse producten die er nu al zijn, vindt de minister. "Zoals de Fransen fier zijn op hun kazen, zo moeten wij leren om onze appelen, peren en bieren nog meer te koesteren", klinkt het. De minister heeft op dit moment al een engagement ondertekend met 23 organisaties, onder meer uit de landbouwsector, horeca en de handel. "We willen een aantal initiatieven nemen, zoals in onze warenhuizen plaatsen voorzien waar lokale producten aangeboden worden en we willen meer aandacht creëren voor gezonde voeding."

Voedseltop

In 2022 moet er zelfs een heuse voedseltop komen. "Daar willen we een aantal acties op de kaart zetten die ertoe moeten leiden dat de plaats van voeding in ons dagelijkse leven weer een stuk groter wordt", verklaart minister Crevits. "Tegen 2022 moeten we ons voedselverhaal volledig klaar hebben en dat we goed weten op welke fronten we innovaties kunnen boeken. We willen dat plan klaar hebben, de uitrol ervan zal een werk van lange adem zijn. "

Een voedselstrategie vergt investeringen. "Maar een specifiek bedrag noemen, is moeilijk", laat het kabinet van de Vlaams minister van Landbouw weten. "Het is cruciaal dat we als overheid de komende jaren investeren in de keten in zijn geheel. Het heeft enkel nut om een boer te heroriënteren naar bijvoorbeeld quinoa als daar ook een vraag naar is. Dus moeten we ook investeren in het correct informeren van de consument."

Meest gelezen