"Hello"-video verpulverde 5 jaar geleden YouTuberecords: "Adele? Welke Adele? Gewoon, Adele!"

De fans hadden er 5 jaar geleden lang op moeten wachten – haar vorige hit, het James Bond-lied "Skyfall", dateerde al van 3 jaar eerder – maar de respons kon niet overweldigender zijn. Adeles "Hello" verpulverde in oktober 2015 dan ook het record van meest bekeken muziekvideo binnen 24 uur en zou daarna zelfs het snelst de kaap van 1 miljard views overschrijden. Later zou "Hello" ook nog tot beste lied van het jaar verkozen worden tijdens de Grammy-uitreiking. Maar al even belangrijk was de prijs voor beste video van het jaar tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards. In de bejubelde zwart-witvideo was een opmerkelijke rol weggelegd voor de toen 27-jarige Amerikaanse acteur en R&B-zanger Tristan/Mack Wilds.

"Hello"-regisseur Xavier Dolan, die in 2014 een prestigieuze prijs op het Filmfestival van Cannes gewonnen had voor zijn film "Mommy": "Ik kreeg tijdens een vakantie in Parijs een telefoontje van iemand die me zei dat Adele me wilde ontmoeten. Omdat ik niet wist wie hij was - het bleek achteraf haar manager te zijn -,antwoordde ik: "Adele? Welke Adele?" En hij zei: "Gewoon, Adele!" Toen begreep ik het en heb me geëxcuseerd. Eens ik het nummer gehoord had, zag ik het verhaal helemaal voor me: iemand die de telefoon oppakt en naar zijn verleden belt. Niet bijster origineel misschien, maar meer moest het niet zijn." (Los Angeles Times, oktober 2015)

Als 'ex' van Adele in de "Hello"-video werd gekozen voor Tristan Wilds, die toen al naast Ryan Gosling geacteerd had in "Half Nelson", maar nog meer bekend was door zijn rollen in de tv-series "The Wire" en "90210". Bovendien had hij als zanger al een nominatie voor een Grammy Award op zak. Dat Dolan bij Wilds terechtkwam, was enigszins aan Adele zelf te danken.

Dolan: "Het was mijn voorstel om met Tristan Wilds te werken en zij ging daarmee akkoord. Ik had hem bezig gezien in "The Wire" en vond hem daar geweldig. Toch was zij het die wilde dat we geen blanke man voor de video zouden gebruiken, een idee waar ik helemaal achter stond. Ze belde me op een gegeven moment immers op en zei: “Ik denk dat we dit moeten doen.” Nu, de juiste aanleiding in het nieuws herinner ik me niet meer, omdat er zoveel incidenten waren met politiegeweld. Jammer dat ik het me niet meer kan herinneren, maar ze zijn allemaal walgelijk. Maar Adele kwam dus met dat idee, op de meest spontane manier. Niet vanuit het idee dat het hip was of zo, dat het een verplichting was om het zo te doen. Maar de spanningen tussen de autoriteiten en de zwarte bevolking hadden haar zodanig geraakt dat ze vond dat ze een boodschap daaromtrent moest brengen. Ik vond het een fantastisch idee en vind het zelfs jammer dat het niet mijn idee was." (Vulture, december 2016)

Tristan Wilds: "Het voelde als een shock toen ik opgebeld werd. Ronduit te gek voor woorden. Xavier, met wie ik bevriend ben, bleef maar herhalen dat het geen muziekvideo zou worden, maar een heuse film. Ik zou iemand vertolken die zopas een liefdesbreuk had meegemaakt en de liefde van zijn leven had zien verdwijnen. Een gevoel dat iedereen wel eens ooit meegemaakt heeft." (ABC News, december 2015)

"Nadat Xavier vol passie over dit project gepraat had, kon ik niet anders dan zeggen: "Als je me wil, dan heb je me. Ik ga me voor 100 procent op jouw project smijten."" (Entertainment Weekly, oktober 2015)

Met Xavier en Adele in dezelfde kamer, dat moest vonken geven

"Adele gaf je onmiddellijk het gevoel dat je erbij hoorde, dat je je bij haar thuis voelde. Alsof je al jarenlang met haar bevriend was." (Entertainment Weekly)

"Het viel me op hoe gul Adele was. Zo oprecht. Een echt 'coole' griet. En het resultaat was verbluffend. Hoe kan het ook anders? Met Xavier en Adele in dezelfde kamer, dat moest vonken geven. Dat leek zelfs vanzelfsprekend." (ABC News)

"De opnames voor de video duurden een vijftal dagen. Je voelde wel dat Adele wat nerveus was, of misschien eerder opgewonden. Want voor haar is haar muziek zoals een nieuwe baby die ze aan de wereld wil tonen. Dat de respons zo grandioos was, daar kan ik alleen maar blij om zijn." (Entertainment Weekly)

Vijf jaar later - de video kende op 23 oktober 2015 zijn wereldpremière - is "Hello" al meer dan 2,7 miljard keer op YouTube bekeken. De respons mag dus zeker "grandioos" genoemd worden:

Meest gelezen