Stéphane Ferrer Yulianti / Hans Lucas

Antwerps Fakkeltheater vermindert capaciteit in zalen: "Veiligheidsgevoel versterken en theaterbeleving behouden"

Het Antwerpse Fakkeltheater heeft beslist om de capaciteit in haar zalen te verminderen. Dat doet het naar aanleiding van de kritieke coronacijfers. Het theater wil haar verantwoordelijkheid nemen en voorkomen dat het opnieuw moet sluiten. "We willen proactief handelen voor de veiligheid van onze mensen, medewerkers en artiesten", zegt directeur Sam Verhoeven.

In het Antwerpse Fakkeltheater zullen voortaan minder toeschouwers toegelaten worden in de zalen. Dat besliste het theater op eigen initiatief. Theaterzalen mogen normaal tot 70 procent gevuld zijn, wat neerkomt op maximaal 200 personen. Door de kritieke coronacijfers wil het Fakkeltheater dat aantal nu verminderen.

Proactief handelen

"We willen proactief handelen voor de veiligheid van onze mensen, medewerkers en artiesten", zegt directeur Sam Verhoeven. "Het is belangrijk om de theaters open te houden, maar dan wel op de meest veilige en verantwoorde manier. Als theater kan je daar zelf een rol in spelen door je publieksaantallen naar beneden te halen. Dat versterkt het veiligheidsgevoel en zo blijft de theaterbeleving behouden." 

Moeilijke evenwichtsoefening

Theaters zijn verplicht om telkens een stoel vrij te laten tussen elke bubbel. Het Fakkeltheater zal daar minstens twee stoelen van maken. Ook zal het publiek geschrankt zitten of zal er een extra rij worden leeggehouden. Dat betekent dat er minder mensen in de zalen kunnen zitten, wat voor ons opnieuw een financiële domper is. De theaters moesten namelijk eerder al maandenlang gesloten blijven. 

Elke week moeten we vechten, maar we willen het contact met ons publiek niet verliezen

Sam Verhoeven, directeur Fakkeltheater

"Het is natuurlijk niet echt rendabel, elke week moeten we weer vechten", vertelt Verhoeven. "Anderzijds is het belangrijk om alles draaiende te houden, want we willen het contact met ons publiek niet opnieuw verliezen. Dat is een moeilijke evenwichtsoefening, maar alles is beter dan een sluiting."

Het theater is net als de horecasector benieuwd naar de uitkomst van het Overlegcomité, dat vandaag om 14 uur zal samenkomen. Ook hun café, en dus het theater, moet namelijk de regels van de horeca volgen en om 23 uur sluiten. 

Meest gelezen