Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Belgische Mieke Haeck vroeg VS-presidentskandidaat Joe Biden wat hij voor haar transgenderkind kan doen

Mieke Haeck, een Belgische die in de VS woont, was vannacht een van de mensen die een vraag konden stellen aan de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Ze vroeg hem wat hij bereid was te doen voor transgenders zoals haar dochter. Biden maakte zich sterk dat hij de discriminerende maatregelen die onder huidig president Donald Trump genomen werden, zal terugschroeven.

Het was niet echt een debat tussen Donald Trump en Joe Biden gisteravond. Wegens de besmetting van Trump eerder hielden beide kandidaten apart een "town hall meeting" waar mensen in de zaal vragen konden stellen. 

Een van de mensen die vragen konden stellen aan de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, was de Belgische fysiotherapeute Mieke Haeck die woont en werkt in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Dat is mogelijk de staat waar bij de presidentsverkiezingen van 3 november de beslissing zal vallen.

Mieke Haeck sprak uit eigen ervaring, een van haar twee dochters is transgender. Ze had het over de discriminerende maatregelen die huidig president Donald Trump genomen heeft tegenover transgenders en LGBTQ-mensen in het algemeen. Zo kunnen die niet langer dienen in het leger en heeft Trump maatregelen die discriminatie moeten tegengaan, afgezwakt of ingetrokken. Haeck wou weten of en hoe Joe Biden van plan was om daaraan te verhelpen.

Ik ga meteen de wet veranderen en die (discriminerende) decreten van tafel vegen

Joe Biden

Voor Joe Biden was het duidelijk: hij beloofde om meteen de wet te veranderen en de discriminerende decreten in te trekken als hij president zou worden. Hij herinnerde zich hoe hij als kind twee mannen elkaar zag kussen, waarop de vader van Biden dat als volgt verklaarde: "Joey, die houden van elkaar". Er zou geen enkele discriminatie mogen bestaan, ging Biden verder. Volgens hem is het onaanvaardbaar dat er dit jaar al zeker 17 zwarte transgendervrouwen vermoord zijn, gewoon omdat ze zo zijn. "Er zou geen enkele reden mogen zijn om uw dochter haar rechten te ontzeggen om te zijn wie ze is", besloot Biden. (Lees verder onder de tweet).

"Fantastische en unieke ervaring"

Mieke Haeck toonde zich in een interview met "De wereld vandaag" erg opgetogen over wat ze "een fantastische en unieke ervaring" noemde. Dat slaat op het feit dat ze de kans kreeg om een vraag te stellen aan een presidentskandidaat, maar ze was ook ingenomen met het antwoord van Joe Biden.

Ze werkt al 15 jaar in de VS, is getrouwd met een Amerikaan en is sinds drie jaar zelf Amerikaanse. Het is dus de eerste keer dat ze in de VS mag gaan stemmen voor een president.

Meest gelezen