Beringen wil de kanaalzone omvormen tot een hippe buurt

De omgeving van het Albertkanaal in Beringen-Centrum moet de komende jaren een volledig nieuw uitzicht krijgen. Daarvoor wordt het project 'Wonen aan het water' terug boven water gehaald. In 2010 en 2014  zijn al ambitieuze plannen voorgesteld, maar die zijn maar voor een deel uitgevoerd. De bouw van een nieuwe brug geeft nu extra mogelijkheden. 

Op dit ogenblik wordt een nieuwe brug over het Albertkanaal gebouwd, de oude wordt nadien afgebroken. Door die nieuwe brug zal de gewestweg ook voor een deel verschuiven zodat extra ruimte vrijkomt.  De zone rond de cementtoren moet op termijn een hippe buurt worden met ruimte voor ecreatie, wonen en een kleine kmo-zone.

De stad heeft de site met de serres van Laenen al verworven. Het kruispunt met de Nijverheidsstraat en de Kasteletsingel wordt heraangelegd zodat één van de zwarte punten in Beringen verdwijnt. Vanaf de cementtoren richting brug komen een woontoren, huizen en een groene recreatiezone. Onder de Paalsesteenweg komt een doorsteek naar de nieuwe brug en de Paalsesteenweg zelf wordt anders ingericht. 

Bouwkranen in 2025

Voor al die plannen is een Ruimtelijk Uitvoeringsplan nodig, en het is de bedoeling dat eind 2023 rond te hebben. In 2025 zouden de werkzaamheden dan van start kunnen gaan.  "De Kasteletsingel wordt in dit plan ook aangepakt en omgevormd. Het blijft een rijweg met tweemaal twee rijstroken maar de singel zal worden heringericht tot een groene stadsboulevard", zegt schepen van stadsontwikkeling Patrick Witters. Vandaag en zaterdag is er een infomarkt voor de buurtbewoners.

Het nieuwe masterplan vormt de derde fase van 'Beringen Groeit', het stadscentrum is al verschillende jaren een bouwwerf door nieuwe projecten: nieuwe scholen, een nieuw stadhuis en heel wat woningen.

Meest gelezen