Het wrak van een Armeense pantserwagen BMP langs de kant van de weg.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Beschietingen tussen Armeniërs en Azerbeidzjan, Iran dreigt terug te slaan als raketten over de grens blijven komen

Het na Russische bemiddeling afgesproken bestand blijft een dode letter in en rond de omstreden regio Nagorno-Karabach. Troepen uit Armenië en Azerbeidzjan blijven elkaar daar beschieten en sommige raketten zijn over de grens in Iran terechtgekomen. Dat land dreigt er nu mee om terug te schieten als dat nog eens gebeurt.

Ook vandaag blijven de hevige beschietingen tussen de troepen van de voormalige sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan voortduren. Van het bestand dat eerder na Russische bemiddeling was afgesproken, is dan ook weinig te merken. Gisteren zou een Azerbeidzjaans vliegtuig een militair ziekenhuis waar Armeense soldaten verzorgd worden, hebben gebombardeerd. 

Bekijk hieronder de journaalreportage over de toestand in Nagorno-Karabach (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Beide kampen geven elkaar de schuld en hebben een ander verhaal. Volgens Armenië heeft het leger van Azerbeidzjan zware beschietingen uitgevoerd op het noorden van de betwiste regio Nagorno-Karabach (Artsakh in het Armeens) en is daar een aanval van Azerische troepen met grote verliezen teruggedreven. Azerbeidzjan beweert dan weer dat het de Armeense militairen terugdrijft van de frontlijn. 

Onafhankelijke bevestiging is moeilijk te krijgen, maar zeker is dat er veel slachtoffers vallen. De lokale (Armeense) overheid van Nagorno-Karabach zegt dat er vandaag opnieuw 29 militairen gesneuveld zijn. Sinds het uitbreken van het conflict drie weken geleden zouden er al 633 Armeniërs zijn gedood, onder hen ook veel burgers. Azerbeidzjan geeft geen cijfers over militaire verliezen. 

Iran is het beu en dreigt terug te slaan

Vandaag is opnieuw een tiental raketten over de grens neergekomen in de buurt van enkele dorpen in het noordwesten van Iran. Daarbij is een gebouw verwoest en viel er zeker een gewonde. Dat is de voorbije dagen al vaker gebeurd, al is niet duidelijk wie van de twee kemphanen de raketten heeft afgevuurd. (Lees verder onder de foto).

Schade na een Armeense raketaanval in de stad Ganja in Azerbeidzjan.
IHA

In Iran zijn er nog geen doden gevallen, maar het regime in Teheran is dat nu wel beu en dreigt om terug te slaan als er nog raketten of granaten op Iraans grondgebied terechtkomen.

Iran onderhoudt doorgaans goede relaties met beide buurlanden en zit erg verveeld met de oorlog. Teheran probeert te bemiddelen, maar zonder veel resultaat. Probleem is ook dat er in Iran een grote minderheid leeft van Turkmenen en Azeri's, mensen die etnisch (en ook religieus sjiitisch) verwant zijn aan de inwoners van Azerbeidzjan. Bij die mensen leeft dan ook veel sympathie voor Azerbeidzjan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gisteren fors uitgehaald naar dat andere buurland, Turkije. Volgens Pompeo stookt Turkije Azerbeidzjan op om de oorlog te voeren en het bestand te negeren. De VS zit samen met Europese landen en Rusland in de zogenoemde "Minsk Groep" die al jaren poogt te bemiddelen tussen Armenië en Azerbeidzjan. Dat laatste land wil nu ook Turkije aan die groep toevoegen, maar de andere landen zien dat niet zitten.

Meest gelezen