Auto rijdt met hoge snelheid door betoging in Puurs: onderzoeksrechter beveelt bijkomend onderzoek

In Puurs is een autobestuurder met hoge snelheid door een groep betogers gereden. Er vielen geen gewonden. De bestuurder, een jongeman van 19, wordt morgen voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van poging tot doodslag. De onderzoeksrechter heeft vooraf nog bijkomend onderzoek bevolen. Een andere inzittende van de wagen zegt via zijn advocaat dat ze belaagd werden door betogers en dat ze in paniek zijn weggereden. Aanleiding voor de niet-toegelaten manifestatie was een geval van geweld op een tiener door een groep jongeren met een migratieachtergrond.

Bekijk hier beelden van het incident (en lees daaronder het artikel):

Videospeler inladen...

Gisteravond trokken 250 à 300 manifestanten, voornamelijk uit rechtse en Vlaams-nationalistische hoek, door Puurs. Ze wilden er hun verontwaardiging tonen over een gewelddadig pestincident tegen een jongen van 15 aan de lokale bibliotheek. Beelden daarvan werden druk gedeeld op sociale media. Woensdag werden daarover zes verdachten, van wie vijf minderjarig, voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

"Op een bepaald moment is er een voertuig uit een zijstraat richting de betogers gereden", zegt Jan Van de Vreken, korpschef van de politie Klein-Brabant. "Dat gebeurde met redelijk wat snelheid."

Bij het incident vielen geen gewonden. "Er ontstond wel beroering onder de betogers, maar al redelijk snel was het weer rustig", zegt Van de Vreken. "De wagen, met drie inzittenden, kon onderschept worden. Zij zijn meegenomen naar het commissariaat en verhoord." 

Politie onderzoekt de zaak

De politie onderzoekt nu of ze bewust op de menigte zijn ingereden. Daarvoor analyseert de politie onder meer camerabeelden. "Het onderzoek is volop lopende. Er zijn nog veel onduidelijkheden, ook over de precieze aanleiding voor het incident", zegt parketwoordvoerster Stéphanie Chomé. Daarom heeft de onderzoeksrechter nog bijkomende onderzoek bevolen. Een van de inzittenden van de wagen maakte een filmpje van het incident en plaatste het op sociale media. "Dat filmpje werd ter beschikking gesteld van de politie en maakt ook deel uit van het onderzoek."

Volgens Ergun Töp, de advocaat van een van de inzittinden, reden de jongeren toevallig voorbij op die plaats en werden ze belaagd door betogers. "Een aantal manifestanten heeft de wagen opgemerkt en is erop beginnen kloppen met flessen. Men heeft ook geprobeerd om de jongeren uit de auto te halen, daarbij is de voorruit gebarsten. Op dat moment zijn de jongeren in paniek geschoten en wilden ze vluchten. Ze hadden werkelijk schrik voor hun leven."

Twee van de drie jongeren zijn intussen vrijgelaten, de bestuurder wordt morgen na het bijkomende onderzoek voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van poging tot doodslag. Of hij aangehouden wordt, wordt normaal gezien later beslist. De drie zijn allemaal 19 jaar oud, hebben een migratieachtergrond en zijn niet bekend bij het gerecht.

"Betogers hadden geen toelating"

Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) laat in een reactie weten dat hij het auto-incident ten strengste afkeurt. "Gelukkig zijn de inzittenden snel gevat door de politie en vielen er geen gewonden."

Maar ook het feit dat de betoging plaatsvond, is voor de burgemeester ontoelaatbaar. "Het onaanvaardbare incident van afgelopen zondag aan de bibliotheek in Puurs-centrum heeft heel veel emoties losgemaakt. Ondertussen zijn de daders geïdentificeerd dankzij de camerabeelden en zijn hun straffen uitgesproken. Politie, parket en jeugdrechter hebben hun werk gedaan."

"Dit incident was het voorwendsel voor meer dan 300 betogers om vanavond naar het dorpshart af te zakken om amok te maken", zegt Van den Heuvel. "Ook dit is voor ons absoluut onaanvaardbaar, zeker in coronatijden. Deze manifestatie ging door zonder de noodzakelijke voorafgaande toelating." De burgemeester voegt er nog aan toe dat hij "iedere vorm van geweld" afkeurt en samen met de politie en de inwoners "onze mooie gemeente niet (laat) kapen door extremisten uit welke hoek ook".

Burgemeester Van den Heuvel heeft intussen de toelating van een andere manifestatie die morgen zou plaatsvinden ingetrokken. "Extreme groepen willen deze manifestatie overnemen. Een protestmars zoals vrijdag mag zich niet meer herhalen", zegt Van den Heuvel. "Intussen zijn ook de coronamaatregelen aangescherpt. Dergelijke manifestaties kunnen de gezondheid van iedereen in gevaar brengen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen