Bijna 1 miljoen euro voor renovatie Brouwershuis Antwerpen: "Rosmolen en pompen worden weer operationeel"

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, trekt bijna 1 miljoen uit voor de restauratie van het Brouwershuis in Antwerpen. Dat dateert uit de 16e eeuw en is een beschermd monument. Het pompte water op en leverde het aan de brouwerijen in de buurt. Het is de bedoeling om de installatie met pompen en een rosmolen, die aangedreven werd door paarden, weer te doen werken. 

Het Brouwershuis staat in de Adriaan Brouwerstraat, vlakbij het MAS. Het is een belangrijk historisch gebouw en is sinds 1942 een beschermd monument. "Het Brouwershuis in Antwerpen is een hoogstandje van 16de-eeuwse techniek. Dankzij deze installatie kregen de brouwerijen in de buurt zoet water", zegt Vlaams minister Diependaele. 

Buizen naar brouwerijen

Alle onderdelen zijn ook nog aanwezig, zoals de pompen en de rosmolen. Die molen dreef een machine aan die water opschepte om het op de bovenverdieping in bakken te gieten. Via een buizenstelsel ging het dan naar de brouwerijen. Het is de bedoeling om alles weer te doen werken. De molen werd aangedreven door paarden. De stallen van die paarden zijn er ook nog. 

Het Brouwershuis bleef fungeren als waterverdelingscentrum tot in 1930. Rond 1856 werd de installatie gemoderniseerd, met pompen in plaats van de rosmolen en met metalen in plaats van houten onderdelen. In 1933 werd de site als museum heropend. 

Meest gelezen