Videospeler inladen...

Britse premier Boris Johnson wil zijn land voorbereiden op een "no deal brexit", zonder akkoord met de EU

Het Verenigd Koninkrijk moet zich volgens premier Johnson klaarmaken voor een harde brexit uit de EU, tenzij de Europese Unie haar onderhandelingspositie "fundamenteel verandert". Volgens Johnson heeft de EU het idee van een akkoord over de brexit opgegeven. EU-president Charles Michel wil met de Britten blijven praten over een akkoord, maar "niet tot elke prijs".

Sinds begin dit jaar is het VK officieel geen lid meer van de Europese Unie, maar tot eind dit jaar zijn de economische banden nog altijd dezelfde. Tegen dan moet er evenwel een handelsakkoord tussen Londen en Brussel zijn, zo niet wordt een harde "no deal" brexit een feit. Die onderhandelingen zitten dus echter muurvast en de Britse premier Boris Johnson voert nu de druk nog wat op.

Johnson zet dan wel nog geen punt achter die onderhandelingen, maar lijkt die nog weinig kans te geven. Volgens hem moet het VK zich voorbereiden om een brexit zonder akkoord met de EU en hij geeft de schuld daarvoor aan Europa. Tenzij de EU haar standpunten "fundamenteel wijzigt", verwacht Johnson niet veel heil meer van die onderhandelingen. Eerder had hij geweigerd om de streefdatum voor een akkoord uit te stellen tot volgend jaar.

De EU wil onze wetgeving en onze visserij blijven controleren op een manier die onaanvaardbaar is voor een soeverein land

De Britse premier Boris Johnson

De Britse regering wou een vrijhandelsakkoord met de EU zoals Europa dat enkele jaren geleden heeft afgesloten met Canada, waarbij beide partijen het eens zijn over een vrijstelling of vermindering van de invoerrechten. Volgens Johnson wou de EU dat echter niet en moeten de Britten zich dus klaarmaken voor wat hij een "Australië-scenario" noemt.

Australië heeft geen handelsakkoord met de EU en vanaf 1 januari volgend jaar zou er dus tussen de Europese Unie en het Verenigde Koninkrijk dezelfde situatie zijn, zonder vrijstelling of vermindering van invoerrechten, zoals Canada wel geniet. Lees verder onder de foto).

Wij blijven vastbesloten om een akkoord te sluiten met het VK, maar niet tot elke prijs

EU-voorzitter Charles Michel

EU-president Charles Michel heeft intussen gereageerd op de uitspraken van Johnson. Michel is bereid om te blijven praten over een akkoord, maar "niet tot elke prijs". 

Een van de grote struikelblokken die een akkoord in de weg staan, is visserij. Concreet gaat het over de toegang van vissers uit de EU in de Britse wateren. Door zijn ligging heeft het Verenigd Koninkrijk -en dan vooral Schotland- recht op zeer grote exclusieve economische zones in de Atlantische Oceaan en daarin liggen interessante visgronden. Tot nu toe hadden onder meer Nederlandse, Franse, Belgische en Spaanse vissers daar toegang, althans volgens de quota vastgelegd door de EU. Het opeisen van die visgebieden "voor onze vissers" was net een van de argumenten van de voorstanders van de brexit tijdens het referendum daarover enkele jaren geleden. 

Er zijn echter ook andere kwesties: zo helpt het niet echt dat de Britse regering via het parlement nu onderdelen van een eerder met de EU afgesloten akkoord eenzijdig wil schrappen. Premier Johnson gaf toen zelf toe dat hierdoor "een beetje het internationale recht geschonden wordt", iets wat hem ook in eigen land verweten werd.

Bekijk hier een fragment uit de reactie van premier Johnson in "Het Journaal" van 16 oktober:

Videospeler inladen...

Bekijk ook de Journaalreportage over de EU-top in Brussel van gisteravond 15 oktober:

Videospeler inladen...

Meest gelezen