Computerwinkel tijdens coronacrisis: “De verkoop piekte, maar er was ook veel materiaal te kort”

Computerwinkels hopen weer meer te verkopen nu thuiswerk en online lessen weer nodig zijn. Maar ze hebben wel materiaal te kort. Veel fabrieken waren voor een tijd gesloten tijdens de lockdown. Tegelijkertijd hebben meer mensen hardware nodig. 

“Door de eerste lockdown piekte de vraag gigantisch”, zegt Eli Declercq van De computerfabriek in Harelbeke en Zwevegem. “Vaak zijn er meerdere studenten in huis, dus hadden ze een extra laptop nodig.”

De internetverbindingen moesten ook verbeterd worden bij veel mensen thuis. “We verwachten opnieuw een piek van providers en routers. Want met enkelen tegelijk samenwerken thuis vertraagt je internetverbinding. De verbindingen zijn soms ook niet goed genoeg voor leerlingen en studenten die op hun kamers werken.”

Fabrieken lagen stil

Het populairst de voorbije maanden waren schermen en printers. “Thuiswerkers hadden een extra scherm nodig, omdat het aan de laptop lastig werken is. Ze kochten ook een printer omdat ze er thuis geen meer hadden staan en alles altijd op het werk printten. Ook webcams waren erg populair, maar die waren direct uitverkocht. We zijn nog altijd aan het wachten op de levering.”

Het is dus niet alleen maar goed nieuws voor de sector. “We hebben materiaal te kort, want de grote producenten kunnen niet meer leveren. Er was te weinig productie omdat fabrieken enkele maanden stillagen en tegelijkertijd steeg de verkoop. Door die twee pieken hebben wij onze sluitingsperiode kunnen overbruggen. Maar het is nu wel jammer dat we niet meer kunnen verkopen door dat tekort aan nieuw materiaal”, besluit Declercq.

Meest gelezen